Какви са рисковете за здравето на хората с диабет при COVID-19?

Плюс Мен  21 февруари 2023 г.

Лицата със захарен диабет тип 1 и тип 2 са с по-висок риск от тежко протичане, хоспитализация, прием в интензивно отделение и смърт при заразяване със SARS-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението.
Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение по отношение по-добрия изход при боледуване от COVID-19. Според научните проучвания диабетиците с лош контрол на кръвната захар са изложени на особено висок риск от тежко протичане на заболяването и хоспитализация (включително налагаща интензивни грижи). По тази причина захарният диабет попада в категорията на хроничните заболявания, които са с приоритет за ваксиниране срещу COVID-19.
Ваксинацията срещу COVID-19 е най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Повече информация за ваксинацията при хора, страдащи от болести на обмяната, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/

 

Възможни ваксинационни схеми с ваксините срещу COVID-19 

Плюс Мен  24 януари 2023 г.

 

За първи път в България е установен вариантът XBB.1.5 на Омикрон

Плюс Мен  20 януари 2023 г.

В Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране бяха анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 09.12.2022-11.01.2023 г. и са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 10 области на страната.

За първи път в България е установен вариантът XBB.1.5 на Омикрон. СЗО наблюдава с повишено внимание вариантът поради неговия потенциал за по-бързо разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на SARS-CoV-2 и следователно може да допринесе за увеличаване на случаите на COVID-19 в световен мащаб. Към момента няма данни за тежестта на протичане на заболяването, свързано с XXB. 1.5, като оценките продължават.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

 

 

Какво представлява флурона и как да се предпазим?

 

Плюс Мен  18 януари 2023 г.

Флурона представлява едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и с коронавируса (от англ. „Flurona“ – flu+corona), а не нов вариант или подвариант на SARS-CoV-2.

В България вече са установени три случая на въпросната коинфекция, като случаите са от областите Русе, Пазарджик и София град.

Наличието на коинфекцията не винаги означава, че човек боледува два пъти по-тежко, но предполага по-високи рискове за здравето за разлика от случаите, при които човек е заразен само с грипен вирус или само с коронавируса SARS-CoV-2.

И двата вируса причиняват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път, както и чрез замърсени повърхности. Тези вируси са склонни да заразяват най-вече клетките, които покриват горните и долните дихателни пътища, и могат да причинят широк спектър от заболявания – от безсимптомни или сравнително леки инфекции до тежки усложнения или смърт.
Въз основа на проведени проучвания най-честите симптоми при пациенти с флурона са треска (89,4%), кашлица (79,3%), задух (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни симптоми, коинфекцията се установява чрез лабораторно изследване.

Своевременната лабораторна диагностика е от изключително значение и при двете заболявания за назначаването на най-подходящата терапия. При лицата с хронични заболявания и съмнение за сезонен грип ключово е още в първите часове от появата на оплаквания да се започне противовирусна терапия.

Възрастните хора и страдащите от хронични заболявания са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2 и последващи усложнения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-висока.

Ваксинацията и спазването на нефармацевтичните мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция са най-сигурният начин да се предпазим както от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. от сезонния грип и други остри респираторни инфекции.

  

В страната вече са налични нови ваксини срещу COVID-19

Плюс Мен  17 януари 2023 г.

От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия (3 микрограма/доза) за първична имунизация срещу COVID-19 за деца на възраст  6 м. – 4 г. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Също от тази седмица на разположение на гражданите e и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, показана за допълнителна (бустерна) доза: VidPrevtyn Beta на производителя Санофи-Пастьор. Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18 г. и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

 

 По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19?

Плюс Мен  11 януари 2023 г.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват грип, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Признаците на настинка („обикновена настинка“) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания.

Въпреки че грипът и COVID-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение.

Важно е да знаем, че заразните инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси, не се лекуват с антибиотици.

При симптоми на респираторно заболяване е важно да се обърнете към своя общопрактикуващ лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия.

Предвид нарастващата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в страната, за ограничаване разпространението на вирусите, причинители на настинки, грип и COVID-19, е препоръчително да се прилагат общите нефармацевтични мерки като физическа дистанция, хигиена на ръцете, редовно проветряване и дезинфекция на повърхности в дома и в обекти с обществено значение със струпване на хора.

При лица в риск от тежко боледуване и усложнения носенето на защитна маска за лице в обществения транспорт и в закрити помещения ще спомогне за намаляване на риска от заразяване и боледуване.

Основната профилактична мярка при грип и COVID-19 е ваксинацията.

Прилагането на бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина при лица със завършена първична имунизация или получена бустерна доза с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца ще повиши имунната ни защита при среща с нови подварианти на коронавируса.

 

 

Ваксинацията срещу COVID-19 при деца на възраст от 12 до 17 г., включително

 
Плюс Мен  13 декември 2022 г.
В Европейския съюз за първична ваксинация са разрешени за употреба две ваксини срещу COVID-19 при деца на възраст от 12 до 17 г., включително:
Ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) е разрешена за употреба от месец май 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 21 дни.
Ваксината Spikevax (на Moderna) е разрешена за употреба от месец юли 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 28 дни.
При деца на възраст от 12 до 17 г., включително, бустерна ваксинация може да бъде осъществена с адаптираните бустерни ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.
Повече информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията при деца и младежи, можете да намерите тук:

 

Ваксинацията срещу COVID-19 при деца от 6 м. до 11 г.

 
Плюс Мен  12 декември 2022 г.
Възраст от 6 м. до 4 г./5 г.:
През октомври 2022 г. Европейската комисия одобри приложението на иРНК ваксината Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия (на Pfizer/BioNTech) при деца на възраст от 6 месеца до 4 години.
Тази ваксина е създадена специално за малки деца.
Ваксината за деца във възрастовата група от 6 м. до 4 г. съдържа 3 микрограма/доза иРНК, което е почти три пъти по-малко от дозата при деца между 5 и 11 г. (10 микрограма/доза). Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза.
От октомври 2022 г. при деца на възраст от 6 месеца до 5 години е разрешена за употреба иРНК ваксината Spikevax (на Moderna).
Ваксината за деца във възрастовата група 6 м. - 5 г. съдържа 2 пъти по-малко иРНК от ваксина за деца от 6 до 11 г. – 25 микрограма/доза, спрямо 50 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 28 дни.
Понастоящем при деца на възраст от 6 месеца до 5 години не се поставя бустер доза от ваксините срещу COVID-19.
 
Възраст от 5 до 11 г., включително:
През ноември 2021 г. Европейската комисия одобри приложението на иРНК ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) при деца между 5 и 11 г., включително. Тази ваксина е създадена специално за деца.
Ваксината за деца съдържа 3 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 10 микрограма/доза спрямо 30 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 21 дни.
От март 2022 г. при деца на възраст от 6 до 11 г., включително, е разрешена за употреба иРНК ваксината Spikevax (на Moderna).
Ваксината за деца съдържа 2 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 50 микрограма/доза, спрямо 100 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 28 дни.
Бустерна ваксинация:
От м. ноември 2022 г. ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (5/5 микрограма) е разрешена за употреба като бустер при деца на възраст от 5 г. до 11 г. със завършена първична имунизация с Comirnaty, не по-рано от 3 месеца след последната поставена доза ваксина.
От м. декември 2022 г. бустерна доза от ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (5/5 микрограма) може да се прилага и при деца на възраст 6-11 г., получили първична имунизация с ваксината Spikevax, не по-рано от 3 месеца след последната поставена доза ваксина.
Педиатричните ваксини се прилагат в лечебни заведения, списък на които е достъпен на сайта на съответната РЗИ.
Повече информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията при деца и младежи, можете да намерите тук:
https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0…

 

Работната група за извънредни ситуации заключава, че двувалентните иРНК ваксини, съдържащи Original/Omicron BA.4-5, може да бъдат използвани за курс на първична ваксинация

Плюс Мен  09 декември 2022 г.

Работната група за извънредни ситуации към Европейската агенция по лекарствата (ETF към ЕМА) счита, че адаптираните двувалентни иРНК ваксини, насочени срещу оригиналния щам и срещу Omicron подварианти BA.4-5 на SARS-CoV-2, може да бъдат използвани като курс на първична (начална) ваксинация. Към момента тези ваксини са разрешени за употреба само за приложение като бустери.

За да достигне до това заключение, EFT е оценила данни от лабораторни (неклинични) проучвания, както и данни относно имунния отговор след прекарана инфекция с Омикрон BA.4-5 при неваксинирани хора, които преди това не са били инфектирани със SARS-CoV-2.

От данните се предполага, че курс на първична ваксинация с тези адаптирани двувалентни ваксини трябва да предизвиква значителен имунен отговор както при хора, които не са се срещали със SARS-CoV-2, така и при такива, които не са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2.

В допълнение ETF подчертава, че профилът на безопасност на адаптираните ваксини, когато се прилагат като бустери, е сравним с този на иРНК ваксините, насочени срещу оригиналния щам, чиито профил на безопасност е добре установен.

Поради това ETF счита, че двувалентните ваксини Оriginal/Omicron BA.4-5 може да бъдат използвани при неваксинирани деца и възрастни.

Основавайки се на тези съображения, националните компетентни органи могат да вземат решение да използват тези адаптирани двувалентни ваксини като курс на първична ваксинация при провеждане на националните ваксинационни кампании, в случай че се счете за необходимо. Очаква се да бъдат получени допълнителни данни относно безопасността и ефективността на двувалентните ваксини като курс на първична ваксинация от допълнителни клинични изследвания и наблюдателни проучвания.

Становището на ETF се изготвя в контекста на дейностите на работната група в отговор на извънредната ситуация за общественото здраве.

Повече информация за ваксините

В ЕС са разрешени за употреба като бустер дози две адаптирани ваксини, насочени срещу Omicron подварианти BA.4 и BA.5, в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2.

Адаптираните ваксини действат по същия начин, както първоначално разрешените за употреба ваксини, насочени срещу оригиналния щам.

Двувалентните ваксини Оriginal/Omicron BA.4-5 съдържат молекули, наречени иРНК, които носят инструкции за синтез на шиповия протеин на оригиналния щам на SARS-CoV-2 и на Omicron подварианти BA.4-5. Шиповите протеини на Omicron подварианти BA.4 и BA.5 са идентични. Шиповият протеин е белтък на повърхността на вируса, който е необходим на вируса, за да навлезе в клетките на организма и може да бъде различен при различните варианти на вируса. Чрез адаптирането на ваксините се цели да се разшири защитата срещу различни варианти.

Когато ваксината бъде приложена на човек, някои от неговите клетки ще „прочетат“ инструкциите на иРНК и временно ще произвеждат шипови протеини. Тогава имунната система на човека ще разпознае тези протеини като чужди и ще активира естествените защитни механизми срещу тях – антитела и Т-клетки.

Ако по-късно ваксинираният човек влезе в контакт с вируса, имунна му система ще разпознае шиповите протеини на повърхността на вируса и ще бъде готова да го атакува. Антителата и имунните клетки могат да предпазват от COVID-19, действайки заедно, за да убият вируса, като предотвратяват навлизането му в клетките на организма и унищожават заразените вече клетки.

 

Одобрени са препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на бустерна доза адаптирана иРНК ваксина при деца от 6 до 11 г., получили първична имунизация с ваксина Spikevax

Плюс Мен  02 декември 2022 г.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на бустерна доза адаптирана иРНК ваксина при деца на възраст 6-11 г., получили първична имунизация с ваксина Spikevax. Експертният даде и препоръки за прилагане на бустерна доза и при лица, получили първична имунизация с ваксини срещу COVID-19, неразрешени за употреба в ЕС.

В препоръките на Експертния съвет се посочва:

 • Бустерна доза с ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (5/5 микрограма) може да се прилага при деца на възраст 6-11 г. получили първична имунизация с ваксина Spikevax, при които са изминали поне 3 месеца от последната поставена доза ваксина.
 • Бустерна доза с ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 могат да получат всички лица с право на ваксинация в страната (да е български гражданин; да е чужденец с дългосрочно, постоянно и продължително пребиваване в страната), които са със завършена първична ваксинация с убита или векторна ваксина срещу COVID-19, която не е разрешена за употреба в ЕС, но е включена в списъка на СЗО за спешна употреба (https://extranet.who.int/pqweb/sites/default/files/documents/Status_COVID_VAX_08November2022.pdf) и са изминали поне 3 месеца от последната поставена доза ваксина. Към момента това са ваксините Covishield, Coronavac, COVAXIN, SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (lnCoV) на Sinopharm / BIBP, NVX-CoV2373/Covovax и Ad5-nCoV/Convidecia.

Направените препоръки са в съответствие с кратките характеристики на прилаганите в страната адаптирани иРНК ваксини.

Прилагането на бустерни ваксини при деца на възраст 6-11 г., получили първична имунизация с ваксина Spikevax, както и ваксинацията при лица, получили първична имунизация извън България, ще се извършва от 5 декември 2022 г. Педиатричните ваксини ще се прилагат по установения до момента ред – в определените за целта лечебни заведения, списък на които е достъпен на сайта на съответната РЗИ, а ваксинацията на гражданите със завършен ваксинационен курс извън страната ще се осъществява в кабинетите на РЗИ.

За да получат бустерна доза в България, лицата, имащи първична имунизация с неразрешена за употреба в ЕС ваксина срещу COVID-19, следва да притежават официален документ за завършен ваксинационен курс, съдържащ имената им, дата на раждане/възраст, дата на последната получена доза ваксина, пореден номер на дозата, търговско наименование на поставената ваксина, имена и подпис на медицинско лице, което я е приложило.

 

74% от участвалите в анкета на сайта https://plusmen.bg/ посочват, че биха си поставили адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19 при първа възможност

Плюс Мен  30 ноември 2022 г.

74% от анкетираните, или 446 души, биха си поставили адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19 при първа възможност. Това показват резултатите от анкета на тема „Ще си поставите ли адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19?“, достъпна на сайта https://plusmen.bg/ в периода от 7 септември 2022 г. до 25 ноември 2022 г.  Анкетата, в която са гласували 602 души, е част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.   

4% от гласувалите отбелязват, че предпочитат да изчакат, защото очакват в близко бъдеще да има по-голям избор на адаптирани ваксини. Същият е и процентът на хората, които предпочитат да отложат ваксинацията си за зимния период, както и на тези, които са преболедували скоро и поради тази причина засега не възнамеряват да се ваксинират. 3% от всички отговорили отбелязват, че ще изчакат, тъй като наскоро имат поставен първи бустер или завършваща първичната им ваксинация доза. 2% са на мнение, че адаптирана ваксина трябва да си поставят хората с висок риск от тежко боледуване и летален изход. 52-ма от анкетираните посочват, че са противници на ваксинацията срещу COVID-19.

Новата анкета, публикувана на сайта https://plusmen.bg/, поставя въпроса „Според Вас трябва ли децата да се ваксинират срещу COVID-19?“. Гласуващите могат да посочат един от следните отговори: категорично „да“ – всички деца, за които ваксинацията е позволена (навършилите 6 м.); само децата със заболявания, при които рискът от тежко боледуване е значително по-висок; само деца над 5 г.; само деца над 12 г.; колебая се; категорично „не“.

Ваксинацията срещу COVID-19 е най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Припомняме, че за първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

При приложени близо 4,6 милиона ваксини срещу COVID-19 съобщенията за постваксинални реакции са 4 188 - или 0,091% от всички приложени ваксини

Плюс Мен  24 ноември 2022 г.

 

От началото на ваксинационната кампания до 22 ноември 2022 г. общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 4 188, при приложени 4 592 347 дози ваксини. Това представлява 0,91 съобщения на всеки 1000 поставени дози.

Разпределение по ваксини:

 • Spikevax – 428;
 • Comirnaty – 1 266;
 • Vaxzevria – 2 328;
 • Janssen – 166;
 • Valneva - 0

Към 22 ноември 2022 г. във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл., са приложени общо 4 622 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Съобщени към Изпълнителната агенция по лекарствата и към притежателите на разрешения за употреба са общо 5 нежелани лекарствени реакции*, което представлява 0,10% от всички приложени ваксини.

За същия период във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл., са приложени общо 54 177 дози от ваксините Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Съобщенията за нежелани лекарствени реакции* са общо 18, което представлява 0,03% от всички приложени ваксини.

Завършеният ваксинационен курс и бустерните дози помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените след ваксинацията антитела. Ваксинацията срещу COVID-19 е най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас

Плюс Мен  16 ноември 2022 г.

 


Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас. В тази връзка към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки.

Към 16 ноември 2022 г. 14-дневната заболяемост в страната е 69,62 случая на 100 хил. население, като продължава отчитаният от средата на месец октомври спад в броя на новорегистрираните лица.

Към днешна дата броят на хоспитализираните с COVID-19 пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в структури за интензивно лечение. Натоварване на здравната система не се отчита, доколкото зает е 4,8% от капацитета на болничните легла спрямо определените за лечение болнични легла през предходните пандемични вълни. Отчита се спад с 20% на броя новохоспитализирани лица на седмична база от началото на месец ноември.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и ръстът на заболяемостта от остри респираторни заболявания, регионалните здравни инспекции следва да информират лечебните заведения и стриктно да следят за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

Министерството на здравеопазването продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19.

Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Актуализирана таблица с възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 

Плюс Мен  2 ноември 2022 г.

 

До края на настоящата седмица регионалните здравни инспекции в страната ще разполагат с ваксината COVID-19 Vaccine Valneva

Плюс Мен  31 октомври 2022 г.

COVID-19 Vaccine Valneva е ваксина, създадена по традиционна технология. Съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Ваксината се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение на ваксината е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни.

В страната са доставени 10 200 дози от COVID-19 Vaccine Valneva, чието разпределение по РЗИ се извършва тази седмица. До края на настоящата седмица РЗИ ще разполагат с количества от ваксината COVID-19 Vaccine Valneva.

Гражданите, желаещи да получат COVID-19 Vaccine Valneva, могат да се обърнат към регионалната здравна инспекция по местоживеене за информация относно възможностите за ваксинация.

Информацията ще е достъпна и на интернет страниците на съответните РЗИ.

 

За първи път у нас са установени подвариантите BQ.1.1. и BM.1.1 на Омикрон

Плюс Мен  26 октомври 2022 г.

В Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране успешно бяха анализирани 86 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 11.09-12.10.2022 г. и са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 13 области на страната.

За първи път в България са установени варианти BQ.1.1. и BM.1.1, които са подварианти на Омикрон. Има данни, че антителата, активни към други варианти на SARS-CoV-2, са с по-ниска ефективност към BQ.1.1. Към този момент няма клинични данни за по-тежко протичане на заболяването, причинено от BQ.1.1. и BM.1.1.

При всички 86 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е, както следва: BA.4.6.1 (1.2%), BA.5.x (70.9%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (25.6%), BM.1.1 (1.2%) и BQ.1.1 (1.2%).

 

Хората с белодробни заболявания са изложени на по-висок риск от тежко боледуване при заразяване със SARS-CoV-2

Плюс Мен  25 октомври 2022 г.

Наличието на белодробно заболяване може да повлияе върху тежестта на протичане на COVID-19. При хроничните белодробни заболявания рискът от по-тежко протичане на COVID-19, усложнения и смъртен изход е висок. Обикновено продължителността на възстановяването след преболедуване на COVID-19 при пациенти с хронични белодробни заболявания изисква по-дълго време (до 6 и повече месеца).

Основните фактори, които увеличават риска от тежко протичане на COVID-19 при хора с хронични белодробни заболявания, са: по-голямата възраст; продължителното и прогресиращо развитие на болестта с възникване на усложнения: хронична дихателна недостатъчност, вторична пулмонална хипертония, засягане на десните сърдечни кухини и развитието на десностранна сърдечна недостатъчност. ХОББ, тежката астма с трайни промени в малките дихателни пътища, обструктивната сънна апнея, дифузната пневмофиброза и белодробният емфизем са свързани с множество съпътстващи заболявания, които допълнително увеличават риска от тежко протичане на COVID-19. Съществува висок риск от развитие на остра дихателна и остра сърдечно-съдова недостатъчност, а в критичните случаи и необходимост от включване на механична вентилация. При наличие на изброените усложнения при хронични белодробни заболявания значимо се повишава рискът от смъртност в сравнение с общата популация.

Най-често срещаните и високорискови съпътстващи болести са: хроничните сърдечно-съдови заболявания (исхемичната болест на сърцето, ритъмните нарушения, хроничната застойна сърдечна недостатъчност, артериалната хипертония, захарният диабет тип 2, метаболитният синдром, затлъстяването и др.).

Затова Експертният съвет по медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“ препоръчва хората с хронични белодробни заболявания приоритетно да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксините срещу COVID-19 са безопасни и ефективни за предотвратяване развитието на тежко заболяване, усложнения и неблагоприятен изход. 

В становището на Експертния съвет се посочва още, че преди да пристъпи към ваксинация срещу COVID-19, пациентът трябва да бъде сигурен, че няма влошаване на белодробното заболяване, повишена температура, начални симптоми на коронавирусна или друга вирусна инфекция. При наличието на подобни симптоми пациентът следва да се консултира с общопрактикуващия си лекар. В тези случаи може да се проведе ваксинация след овладяване на хроничното заболяване, възстановяване от вирусната инфекция или най-малко 3 месеца от преболедуване на COVID-19.

Освен ваксинацията срещу COVID-19, хората с хронични белодробни заболявания не бива да забравят за прилагането на противогрипна ваксина. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

 

Повече информация за COVID-19 и ваксинацията при страдащите от хронични белодробни заболявания можете да намерите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B05

 

Има ли сезонност при разпространението на коронавируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19?

Плюс Мен  24 октомври 2022 г.

Коронавирусът SARS-CoV-2, подобно на други вируси, причиняващи остри респираторни заболявания, предизвиква вълни от заболявания особено през есента и зимата.

Като цяло вирусите, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци на годината, когато прекарваме повече време с други хора в затворени и често пъти недобре проветрени (заради по-ниската температура вън) помещения. Това значително увеличава вероятността за предаване на инфекцията.

Повишаването на случаите на заразени със SARS-CoV-2 през есента и зимата може да бъде обяснено и с факта, че някои вируси оцеляват по-дълго при ниски температури и по-ниска влажност на въздуха, която кореспондира с по-суха и по-чувствителна лигавица на носоглътката.

За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19.

За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

 

EMA препоръчва одобряване на ваксините срещу COVID-19 Comirnaty и Spikevax при деца на и над 6-месечна възраст

Плюс Мен  21 октомври 2022 г.

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва издаване на разрешение за разширяване показанията на ваксините Comirnaty и Spikevax, насочени срещу оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2. Комитетът препоръчва в показанията на ваксините да бъде включена употреба при деца на възраст от 6 м. до 4 г. за Comirnaty и употреба при деца на възраст от 6 м. до 5 г. за Spikevax.

Дозите на двете ваксини, които ще се прилагат при по-малки деца, ще са по-ниски в сравнение с дозите при вече одобрените възрастови групи. При деца от 6 м. до 4 г. Comirnaty може да се прилага за първична ваксинация, като курсът се състои от три дози (всяка по 3 микрограма). Първите две дози се прилагат през интервал от три седмици, последвани от трета доза, поставена най-малко 8 седмици след втората. При деца на възраст от 6 м. до 5 г. Spikevax може да се прилага за първична ваксинация, като курсът се състои от две дози (всяка по 25 микрограма), през интервал от четири седмици. И двете ваксини се прилагат чрез инжектиране в мускул в горната част на ръката или бедрото.

Данните от основно проучване, проведено с Comirnaty, при деца от 6-месечна възраст до 4 г. показват, че имунният отговор, предизвикан от по-ниската доза Comirnaty (3 микрограма) е сравним с този, наблюдаван при по-високата доза (30 микрограма) във възрастовата група от 16 до 25 г. Данните от основно проучване, проведено със Spikevax, при деца от 6 м. до 5 г. показват,  че имунният отговор, предизвикан от по-ниската доза Spikevax (25 микрограма) е сравним с този, наблюдаван при по-високата доза (100 микрограма) в групата 18-25 г. И при двете проучвания имунният отговор, предизвикан от ваксината, е оценяван чрез определяне на титрите на антителата срещу SARS-CoV-2.

Най-честите нежелани реакции и при двете ваксини са сравними с тези при по-големите възрастови групи.  При приложение на Comirnaty при деца на възраст 6-23 м. като нежелани реакции са наблюдавани също раздразнителност, сънливост, загуба на апетит, обрив и чувствителност на мястото на инжектиране. При приложение на Spikevax при деца на възраст 6-36 м. като чести нежелани реакции са посочени раздразнителност, необичаен плач, загуба на апетит и сънливост. Тези реакции обикновено са леки до умерени и отшумяват в рамките на няколко дни след ваксинацията. 

С оглед на това CHMP заключава, че ползите от приложението на Comirnaty и Spikevax при деца на възраст от 6 м. до 4 и съответно 5 г., надвишават рисковете.

Проследяването на безопасността и ефикасността на двете ваксини при деца и възрастни ще продължи и при употребата им във ваксинационните кампании в държавите членки чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС, както и при текущите и допълнителни проучвания, провеждани от фирмите и координирани от европейските регулаторни органи.

Становището на CHMP своевременно ще бъде изпратено на Европейската комисия, която ще вземе окончателно решение.

 

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Над 2 млн. души в страната са със завършен ваксинационен курс

 

Плюс Мен  20 октомври 2022 г.

Към 20 октомври 2022 г. у нас със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 40-49 г. са близо 388 хил. души, с бустерна доза – почти 120 хил., а около 4 хил. от тях са с поставена адаптирана ваксина. В групата 60-69 г. със завършена ваксинация са над 382 хил. души, с бустерна доза – над 231 хил., като от тях повече от 9 хил. са получили адаптирана ваксина. Във възрастовата група 50-59 г. със завършен ваксинационен курс са близо 373 хил. души, от тях с бустерна доза са около 152 хил., от които над 5,3 хил. са с поставена адаптирана ваксина. 306 хил. души в групата 30-39 г. са със завършена ваксинация, в същата група поставените бустерни дози са близо 71 хил., а над 2,5 хил. са получили адаптирана ваксина.

В групата 70-79 г. със завършена ваксинация са близо 287 хил. души, с поставена бустерна доза – 223 хил., от които с адаптирана ваксина – над 10 хил. Във възрастовата група 18-29 г. със завършен ваксинационен курс са почти 223 хил. души, от тях с бустерна доза са близо 40 хил., от които около 1,3 хил. са с поставена адаптирана ваксина.

В групата на и над 80 г. със завършен ваксинационен курс са над 88 хил. души, с поставена бустерна доза – повече от 70 хил., като близо 3,4 хил. от тях са получили адаптирана ваксина.

Във възрастовата група 12-17 г. със завършена ваксинация са почти 26 хил. души, с бустерна доза – близо 2 хил., от които над 200 са с поставена адаптирана ваксина. Повече от 2 хил. са децата във възрастовата група 5-11 г., които са със завършен ваксинационен курс.

Тази информация е достъпна на сайта https://plusmen.bg – част от кампанията на МЗ „+ мен“ за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, като в статистиката вече има информация и за поставените бустерни дози с адаптирана иРНК ваксина срещу COVID-19, разделени по възрастови групи. Достъп има и до информацията за броя на ваксинираните лица с адаптирана иРНК ваксина по области.

Припомняме, че от 12 септември като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини:

-          Comirnaty Original/Omicron BA.1;

-          Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

-          Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Aдаптирани иРНК ваксини, като първи/втори бустер, могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г., които са със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза преди повече от 3 месеца.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Завършеният ваксинационен курс и приложените бустерни дози помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия.

 

Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена единствено след лабораторно изследване

 Плюс Мен  11 октомври 2022 г.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя на заразените с различни респираторни вируси е важно да знаем, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в т.ч. тези на настинката и на сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси.

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19:

За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

По отношение на ваксинацията срещу сезонния грип:

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.

 

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно 

Плюс Мен  07 октомври 2022 г.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка. Ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса, са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу инфлуенца и COVID-19. Благодарение на ваксините са спасени милиони човешки животи. Те ефективно ни предпазват от тежко боледуване и смърт.

В страната са доставени достатъчно количества и от трите адаптирани ваксини срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5). С оглед предстоящия есенно-зимен сезон поставянето на бустерна ваксина срещу COVID-19 се препоръчва на гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца или имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Бустерната ваксинация е силно препоръчително и за:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната. До петък, 14 октомври, всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества. Ваксините са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Тази година, в рамките на програмата са осигурени 190 хил. ваксини, като ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки български гражданин на и над 65 години. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините, през настоящия сезон са:

A/Victoria/2570/2019 (h1n1);

A/Darwin/9/2021 (h3n2);

B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);

B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

Информираме гражданите, че противогрипни ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са предвидени близо 110 хил. ваксини.

 

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини

Плюс Мен  29 септември 2022 г.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Aдаптирана иРНК ваксини, като първи/втори бустер могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза преди повече от 3 месеца.

С оглед предстоящия есенно-зимен сезон поставянето на бустерна доза се препоръчва на гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца или имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Бустерната ваксинация е силно препоръчително и за:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

Как действат адаптираните ваксини

Адаптираните ваксини действат по същия механизъм, както оригиналните ваксини.

Те подготвят организма да се защитава срещу COVID-19. Всяка ваксина съдържа молекули, наречени иРНК (mRNA), които носят инструкции за синтез на шиповия протеин на оригиналния вариант на SARS-CoV-2 и на съответните подварианта – Омикрон BA.1 или Омикрон ВА.4-5. Шиповият протеин е белтък, разположен на повърхността на вируса, който е необходим на вируса, за да навлезе в клетките. Целта на адаптирани ваксини е да предоставят по-широка защитата срещу различни подварианти на вируса, осигурявайки оптимална защита срещу COVID-19 при мутации на SARS-CoV-2.

Когато на човек бъде приложена адаптирана ваксина, някои клетки ще разчетат инструкциите на иРНК и временно ще започнат да синтезират шиповия протеин. Впоследствие имунната система ще разпознае тези протеини като чужди и ще активира естествената защита на организма – антитела и Т-клетки.

По-късно, в случай че ваксинираният бъде в контакт с вируса, неговата имунна система ще разпознае шиповия протеин и ще бъде подготвена да го атакува. Антителата и клетките на имунната система заедно могат да защитя от COVID-19 като предотвратяват навлизане на вируса в клетките и го унищожат.

Молекулите иРНК от ваксините не се задържат продължително в организма, а скоро след ваксинация се разграждат.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ – част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

*таблица с възможните ваксинационни схеми

 

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагане на бустерна доза от адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19

Плюс Мен  27 септември 2022 г.

Показани за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Поставянето на бустерна доза е силно препоръчително за:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

С наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти се разширява възможността за по-широка защита на гражданите срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са възможни нови COVID вълни. В тази връзка Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката и Министерството на здравеопазването препоръчват бустерна доза от адаптираните ваксини да си поставят гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Към момента в страната са доставени количества от трите адаптирани ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е създадена организация от 3 октомври адаптираната ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ – част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

*таблица с възможните ваксинационни схеми

 

Адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19 се прилагат в РЗИ, в кабинетите на общопрактикуващите лекари и във ваксинационните пунктове, разкрити към болници

Плюс Мен  23 септември 2022 г.

Адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19 се прилагат в РЗИ, в кабинетите на общопрактикуващите лекари и във ваксинационните пунктове, разкрити към болници.

Тези ваксини се прилагат като първи или втори бустер при лица на възраст на и над 12 г. Ваксинацията може да се осъществи най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

 • Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за:
 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Ваксините са адаптирани (т.е. актуализирани) да съответстват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2. Адаптираните ваксини предоставят по-широка защита срещу различни варианти и затова спомагат за поддържане на оптимална защита срещу COVID-19 при мутирането на вируса.

Нежеланите реакции, които се наблюдават при адаптираните ваксини, са сравними с тези, наблюдавани при оригиналните ваксини, и обикновено са леки и краткотрайни.

Оригиналните ваксини Comirnaty и Spikevax все още са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, свързани с COVID-19, и тяхната употреба ще продължи за първичен курс на ваксинация.

 

Адаптираната ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 е препоръчана за разрешаване на употреба

Плюс Мен  16 септември 2022 г.

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към EMA (CHMP) препоръчва разрешаване за употреба на адаптирана двувалентна ваксина, насочена към подвариантите Омикрон BA.4 и BA.5 в допълнение към оригиналния щам SARS-CoV-2. Тази препоръка ще разшири допълнително гамата от налични ваксини за предпазване на хората от COVID-19, тъй като пандемията продължава и се очакват нови вълни през студения сезон.

Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 е предназначена за употреба при хора на възраст 12 и повече години, които са получили поне първичен курс на ваксинация срещу COVID-19. Тази ваксина е адаптирана версия на иРНК ваксината срещу COVID-19 Comirnaty (Pfizer/BioNTech).

Ваксините са адаптирани, за да съответстват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2 и се очаква да предоставят по-широка защита срещу различни варианти. Бързата оценка на наличните данни за тези адаптирани ваксини ще позволи тяхното навременно използване във ваксинационните кампании през есента.

При решението си да препоръча разрешаването за употреба на Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, CHMP взема предвид всички налични данни за Comirnaty и съответните ѝ адаптирани ваксини, включително наскоро разрешената за употреба адаптирана ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1, така както и за ваксини срещу други будещи безпокойство варианти, които са в процес на клинични изпитвания.

CHMP основава своето становище по-специално на наличните клинични данни за Comirnaty Original/Omicron BA.1. С изключение на това, че съдържат иРНК, която съответства на различни, но много сходни подварианти на Омикрон, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 и Comirnaty Original/Omicron BA.1 имат еднакъв състав. Клиничните проучвания на Comirnaty Original/Omicron BA.1 показват, че ваксината е по-ефективна за предизвикване на имунен отговор срещу подварианта BA.1 в сравнение с Comirnaty и има еднаква ефективност срещу оригиналния щам. Нежеланите реакции са сравними с тези, наблюдавани при Comirnaty. Това се подкрепя допълнително от данни, получени за ваксини срещу други варианти, които са в процес на клинични изпитвания. Тези данни показват подобен профил на безопасност и предвидим имунен отговор срещу щамовете, срещу които са насочени ваксините.

Становището на CHMP за Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 се основава също и на данни за качеството и производствения процес, които потвърждават, че ваксината отговаря на стандартите за качество на ЕС. Освен това данните за имуногенност (способността на ваксината да предизвиква имунен отговор), получени от лабораторни (неклинични) проучвания, дават доказателства в подкрепа на това, че Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 предизвиква адекватен имунитет срещу щамовете, към които е насочена.

Въз основа на тези данни CHMP прави заключението, че Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 се очаква да бъде по-ефективна от Comirnaty при предизвикване на имунен отговор срещу подвариантите BA.4 и BA.5. Профилът на безопасност на ваксината се очаква да бъде сравним с този на Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Comirnaty, за които има налично голямо количество данни.

Клиничните проучвания на Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 продължават и CHMP незабавно ще получава нововъзникващи клинични данни.

Становището на CHMP за Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 своевременно ще бъде изпратено на Европейската комисия, която ще вземе окончателно решение.

 

Резултати от анкета относно поставянето на втора бустерна ваксина срещу COVID-19

Плюс Мен  13 септември 2022 г.

52% от анкетираните, или 524 души, биха си поставили втора бустерна иРНК ваксина срещу COVID-19 при първа възможност. Това показват резултатите от анкета на тема „Какво е мнението Ви относно поставянето на втора бустерна иРНК ваксина срещу COVID-19?“, достъпна на сайта https://plusmen.bg/ в периода от 27 юни 2022 г. до 6 септември 2022 г.  Анкетата, в която са гласували 1 003 души, е част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.   

22% от гласувалите (219 души) отбелязват, че предпочитат да изчакат адаптираните ваксини. 9% посочват, че са против ваксинацията срещу COVID-19, а 6% са на мнение, че втори бустер трябва да си поставят единствено хората с висок риск от тежко боледуване. 4% от гласувалите посочват, че скоро са преболедували и по тази причина засега не възнамеряват да се ваксинират. 42-ма от анкетираните, също 4%, отбелязват, че за тях не се отнася нито един от предложените в анкетата възможни отговори. Най-нисък е делът на хората  (3% от всички отговорили), които отбелязват, че при тях все още не са изминали 4 месеца от поставянето на първи бустер, което не е позволило поставянето на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19.

Новата анкета, публикувана на сайта https://plusmen.bg/, поставя въпроса „Ще си поставите ли адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19?“.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

 

МЗ одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза

Плюс Мен  12 септември 2022 г.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза:

 • За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).
 • За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.
 • Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.
 • Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:
 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.;
 • Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Становището на Експертния съвет е във връзка със съвместното изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията относно възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина срещу COVID-19.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде поставена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ.

 

Близо 756 хил. души над 60 г. са със завършен ваксинационен курс

Плюс Мен  05 септември 2022 г.

Към 1 септември 2022 г. у нас със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 60-69 г. са почти 382 хил. души, с първа поставена бустерна доза - близо 204 хил., с втори бустер - 17 хил. В групата 70-79 г. със завършена ваксинация са 286 хил. души, с първи бустер - 187 хил., а с втора бустерна ваксина - почти 25 хил. В групата на и над 80 г. със завършен ваксинационен курс са почти 88 хил. души, с първа бустерна доза – 58 хил., а с втора - близо 9 хил.

Възрастните хора, както и тези, страдащи от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, трябва да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Завършената ваксинация и бустерните дози силно се препоръчват и на всички възрастни хора с болести на обмяната като диабет, затлъстяване и др.  

Тази статистическа информация е достъпна на сайта https://plusmen.bg – част от кампанията на Министерството на здравеопазването „+мен“ за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Сайтът дава информация и за общо поставените ваксини по области, в т.ч. за лицата със завършен ваксинационен курс, за тези с поставена първа и втора бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, както и за постигнатия ваксинационен обхват на ниво област в проценти.

 

4 176 съобщения за постваксинални реакции при приложени над 4,5 милиона ваксини срещу COVID-19

Плюс Мен  02 септември 2022 г.

От началото на ваксинационната кампания до 1 септември 2022 г. общият брой съобщения за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 4 176 при приложени 4 523 960 дози ваксини. Това представлява 0,92 съобщения на всеки 1000 поставени дози.

Разпределение по ваксини:

 • Spikevax – 428;
 • Comirnaty – 1 255;
 • Vaxzevria – 2 327;
 • JCOVDEN (Janssen) – 166.

Към 1 септември във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл., са приложени общо 4 498 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Съобщени към Изпълнителната агенция по лекарствата и към притежателите на разрешения за употреба са общо 5 нежелани лекарствени реакции, което представлява 0,11% от всички приложени ваксини.

За същия период във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл., са приложени общо 53 401 дози от ваксините Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Съобщенията за нежелани лекарствени реакции са общо 18, което представлява 0,03% от всички приложени ваксини.

Завършеният ваксинационен курс и бустерната ваксинация помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените след ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия, в т.ч. в интензивни отделения. Ваксините предпазват и от възможни дълготрайни последици за здравето – следствие от преболедуването на COVID-19.

 

Първите адаптирани бустер ваксини срещу COVID-19 са препоръчани за разрешаване за употреба в ЕС

Плюс Мен  01 септември 2022 г.

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към EMA (CHMP) препоръчва разрешаване за употреба на две ваксини, адаптирани да предоставят по-широка защита срещу COVID-19. Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 са предназначени за употреба при хора на възраст 12 и повече години, които са получили поне първичен курс на ваксинация срещу COVID-19. Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), които освен към оригиналния щам на SARS-CoV-2 са насочени и срещу подварианта Омикрон BA.1.

Ваксините са адаптирани (т.е. актуализирани) да съответсват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2. Адаптираните ваксини могат да предоставят по-широка защита срещу различни варианти и затова се очаква да спомогнат за поддържане на оптимална защита срещу COVID-19 при мутирането на вируса.

Проучванията показват, че Comirnaty Original/Omicron BA.1 and Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 могат да предизвикат силен имунен отговор срещу Омикрон BA.1 и оригиналния щам на SARS-CoV-2 при хора, които преди това са ваксинирани. В частност те са по-ефективни при предизвикване на имунен отговор срещу подварианта BA.1 в сравнение с оригиналните ваксини.

Нежеланите реакции, които се наблюдават при адаптираните ваксини, са сравними с тези, наблюдавани при оригиналните ваксини, и обикновено са леки и краткотрайни.

Двете становища на CHMP сега ще бъдат изпратени на Европейската комисия, която ще вземе окончателно решение.

С развитието на пандемията стратегията на ЕС е да има широка гама от адаптирани ваксини, насочени към различни варианти на SARS-CoV-2, така че държавите членки да имат много възможности да посрещнат своите нужди при разработване на ваксинационните си стратегии. Това е ключов елемент от общата стратегия за борба с пандемията, тъй като не може да се предвиди как ще мутира вирусът в бъдеще и какви варианти ще циркулират през този зимен сезон. Други адаптирани ваксини, които включват различни варианти като  Омикрон подварианти BA.4 и BA.5, в момента са обект на оценка от страна на ЕМА или скоро ще бъдат подадени за оценка, и ако бъдат разрешени за употреба, ще разширят още повече арсенала от налични ваксини. Клиничните данни, получени за оригиналните/двувалентни BA.1 ваксини, които се препоръчват днес, ще подпомогнат оценката и разрешаването за употреба на следващи адаптирани ваксини.

Оригиналните ваксини, Comirnaty и Spikevax, са все още ефективни за предотвратяване на тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, свързани с COVID-19, и тяхната употреба ще продължи в рамките на ваксинационните кампании в ЕС, особено за първичен курс на ваксинация.

Националните власти в държавите-членки на ЕС, ще определят, кой каква ваксина да получи и кога, като вземат предвид  фактори като честотата на заразяване и хоспитализация, риска за уязвимите популации и ваксинационното покритие и наличието на ваксини.

 

Проф. Здравко Каменов: Ваксините предпазват хората със захарен диабет от тежко протичане на COVID-19 въпреки понижената им ефективност при сега циркулиращите варианти на вируса 

 Плюс Мен  26 август 2022 г.

Има научни данни, които сочат, че захарният диабет вероятно понижава протективния ефект на ваксините срещу COVID-19. Въпреки това ваксините предпазват пациентите с диабет от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и последващи усложнения за здравето, в т.ч. такива, свързани с основното заболяване. По тази причина страдащите от диабет трябва приоритетно да завършат своя първичен ваксинационен курс, като не отлагат и бустерната ваксинация. Кога е най-подходящият период за имунизиране и коя ваксина да изберат хората със захарен диабет, могат да консултират със специалиста, който ги наблюдава. Това посочи проф. Здравко Каменов, дмн, ръководител на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“, в дискусия за ваксинацията срещу COVID-19 при лица с различни заболявания.

В онлайн събитията, организирани от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за комуникация в здравеопазването CredoWeb, като част от информационната кампания „+мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, вече участват над 800 общопрактикуващи лекари от цялата страна.

Проф. Каменов беше категоричен, че захарният диабет и COVID-19 взаимно се потенцират: от една страна, COVID-19 повишава риска от развитие на диабет, включително и след преминаването на острата фаза на инфекцията, а вероятността за влошаване на диабета заради COVID инфекцията е значително по-висока. От друга страна, захарният диабет, особено когато е декомпенсиран, влошава прогнозата на протичането на COVID.

Пациентите с диабет много често имат придружаващи сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване – често пъти изискващо болнично лечение. Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение по отношение по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

„Единственото ефективно средство за превенция на тежко протичаща коронавирусна болест за тези пациенти остава ваксинацията, като не бива да бъдат пренебрегвани и правилата за социална дистанция и грижата за основното заболяване“, посочи още професорът.

По отношение на ефективността на ваксините при Омикрон варианта на COVID-19 проф. Каменов отчете: „Вирусът се изменя и първичната ваксинация при всички хора вече не е така ефективна, както беше при по-старите варианти на SARS-CoV-2. Това отслабване на ефективността обаче е незначително и ако някой се чуди дали да се ваксинира сега, със сигурност е добре да го направи.” Защитата, която ваксинацията ни дава срещу тежко протичане на заболяването, остава висока поне 4 месеца след поставена бустерна доза, стана ясно още по време на дискусията.

 

Имунизацията защитава индивида 

Плюс Мен  25 август 2022 г.

Разработването на всяка ваксина започва с изследване на патогена (в случая на коронавируса SARS-CoV-2). След това се проучва на кои компоненти на вируса реагира човешката имунна система и как може да бъде изградена защита (антитела).

Времето, необходимо за разработване на ваксина, се определя от множество и комплексни фактори, които са специфични и с различна тежест при всяка конкретна ваксина. Времето зависи от начина на производство на активното вещество и на готовата ваксина, както и от условията, при които се разработва ваксината – научен, производствен и финансов капацитет, както и от използваните методи за производство, анализи, контрол и пр. – т.е. няма нормативно установен срок относно времетраенето на цикъла на разработване на ваксините.

След научните изследвания, разработки и клинични изпитвания, когато се установява дали една ваксина е безопасна и ефикасна, се преминава през пълен регулаторен процес по разрешаване за употреба и се инициира производство в достатъчно големи мащаби. 

Ваксините срещу COVID-19 са преминали през всички необходими тестове за фармацевтично качество, предклинични проучвания и клинични изпитвания със съответните фази. Данните за качеството, ефикасността и безопасността на ваксините са оценени по строги научни критерии. Ваксините се разрешават за употреба само след научна оценка и след като са демонстрирали, че ползите от тях надвишават рисковете. Оценъчните доклади за всяка от ваксините срещу COVID-19  са публично достъпни на интернет страницата на ЕМА.

Към 25 август в световен мащаб са приложени над 12, 5 милиарда дози. Това прави ваксините срещу COVID-19 един от най-наблюдаваните лекарствени продукти.

Важно е да знаем, че при постигане и поддържане на висок имунизационен обхват сред населението, лицата с придружаващи заболявания, които не могат да бъдат имунизирани заради трайни противопоказания, свързани с естеството на увреждания от основно заболяване, недостигната възраст за ваксинация или друго, също са предпазени – благодарение на постигнатия колективен имунитет.

При нисък ваксинационен обхват бързо се достига до критичен брой възприемчиви лица, сред които причинителят се разпространява безпрепятствено. Показателно е, че поради поддържан през годините висок имунизационен обхват причинителите на някои от най-тежките заразни заболявания като дифтерия и детски паралич не са изолирани у нас, но все още се откриват в различни части на света, където ваксинационният обхват не е достатъчен.

 

Д-р Станислав Чурчев: Коронавирусната инфекция и медикаментите, прилагани при лечението ѝ, могат да доведат до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт

 

 Плюс Мен  02 август 2022 г.

„Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, в това число тези на гастроинтестиналния тракт. Поне 1 от всеки 5 пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.“ Това посочва  д-р Станислав Чурчев, асистент в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Засягането на гастроинтестиналния тракт, симптомите и усложненията, свързани с него, при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на COVID-19 като кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, обяснява д-р Станислав Чурчев. „Има и научни съобщения, на базата на които може да заключим, че понякога и самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт“, посочва още специалистът.

Д-р Чурчев е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. В тази връзка специалистът съветва хората с доказан COVID-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици. По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гастроентерологът посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването (особено при високорисковите групи) или развитие на сериозни усложнения на инфекцията. По-лекото преболедуване след ваксинация намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия и компликации, свързани с него.

В отговор на въпроса дали хората с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания са изложени на по-висок риск от преболедуването на COVID-19 и последващи усложнения д-р Станислав Чурчев обяснява:Пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25%. Поради това предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти. Важно е навременното приложение на т.нар. бустерни дози, тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект, т.е. по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация.“ Друга група пациенти, при които може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания (IBD) – болест на Crohn и улцерозен колит, които често приемат медикаменти, „потискащи“ имунната система. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване, но е необходимо да получат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита.

Какви са съветите на д-р Станислав Чурчев към болните и преболедувалите COVID-19 и кога хората  с гастроинтестинални симптоми трябва да направят консултация със специалист, можете да прочетете в интервюто – част от информационната кампания „Плюс мен“.

 

 

МЗ и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen

 
Плюс Мен  02 август 2022 г.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Къде може да се ваксинирате вижте тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0…

 

Доц. Тодор Попов: Ежедневно пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слух

Плюс Мен 25 юли 2022 г.

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.“ Това посочва доц. д-р Тодор Попов, дм, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той. „За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

 

Д-р Мариана Атанасова: Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване случаите на COVID-19

Плюс Мен 18 юли 2022 г.

„Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване честотата на случаите на COVID-19. В сравнение с общата популация тези пациенти са изложени на по-висок риск при евентуално заразяване с коронавирус. Самó по себе си онкологичното заболяване води до влошаване на общото състояние на организма.“ Това посочва д-р Мариана Атанасова – началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“–ИСУЛ, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. 

Д-р Атанасова подчертава, че състоянието на пациенти на активно лечение се влошава допълнително при наслагване на инфекция със SARS-CoV-2. „Отчита се по-лошо протичане на COVID-инфекцията при имунокомпрометираните пациенти. Вече е ясно, че тези пациенти, които на фона на лечението се разболяват от COVID-19, се възстановяват много по-бавно. Заради късните усложнения, до които води COVID-19, понякога лечението се преустановява за по-дълъг период или се стига до намаляване на дозите на лекарството. Всичко това може да бъде една от причините индиректно да се влоши прогнозата за преживяемост при тези пациенти“, обяснява началникът на Отделението по медицинска онкология.

Тя цитира резултати от ретроспективно проучване, в което са включени 29 152-ма души с рак. „Участниците в проучването са със завършен ваксинационен курс, а като резултат се доказва добър клиничен ефект от ваксините. При 57% от пациентите, които са били на химиотерапия, при 76% от тези на ендокринна (хормонална) терапия и при 85% от хората, при които не се провежда лечение, ваксината е ефективна. Това е доказателство, че след ваксинацията пациентите имат ефективна анти-COVID защита“, посочи лекарят.

Данни от друго проучване, наречено Capture, доказват, че след поставянето на бустер, изграждането на защитни антитела надминава 85%, което е сравнимо с резултатите при здравите хора, уточнява д-р Атанасова.

„Няма основания поведението на пациентите с онкологични заболявания по отношение на ваксините да е по-различно от това на общата популация. Приложението на ваксините трябва да се персонифицира – да бъде индивидуално преценено за всеки пациент, но няма противопоказания, заради които при точно определен вид тумор да се избягва ваксинация“, подчертава д-р Атанасова. Тя уточнява още, че е важен периодът, в който пациентите на активна химиотерапия е добре да си поставят ваксина. „При невъзможност временно да се преустанови лечението с цел ваксинация, бустерната ваксина следва да се отложи за след химиотерапията. Но, трябва да се има предвид нещо много важно – курсовете химиотерапия понякога продължават доста дълго във времето. Затова, ако пациентът желае да се ваксинира, трябва да се избере подходящ времеви интервал, дори и да се забави следващото вливане, за да може той да се възстанови и да се ваксинира. Съветвам всеки пациент да консултира своята ваксинация с наблюдаващия го лекар и екип“, обяснява началникът на Отделението по медицинска онкология.

Тя е категорична, че пациентите с онкологични заболявания трябва да се имунизират, защото дори да се разболеят от COVID-19 ще прекарат боледуването значително по-леко. „Проучванията доказаха, че след бустерните дози имунният отговор към всички варианти на SARS-CoV-2, включително и Омикрон, е значително по-добър. Категорична съм – всеки трябва да се ваксинира, въпреки антиваксърските настроения, които се опитват да замъглят здравия разум и да „превземат“ обществото ни.“

 

Маг.-фарм. Богдан Кирилов: Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември 

Плюс Мен 15 юли 2022 г.

„Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември. Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5“. Това посочва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, обяснява Богдан Кирилов. Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт. „Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покажe дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента“, коментира още ръководителят на българската агенция по лекарствата.

На въпроса „Какъв е съветът Ви – да се чакат адаптираните ваксини или да ползваме сега тези, с които разполагаме?“ маг.-фарм. Богдан Кирилов отговаря: “Считам, че ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно именно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх”. Мнението си той мотивира и с актуализираните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата. Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването, а по-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс в България спрямо останалите държави от ЕС определят необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимална част от населението.

Очакванията, че през есенния сезон на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ коментира така: „Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.“

Цялото интервю на маг.-фарм. Богдан Кирилов можете да прочетете тук: https://plusmen.bg/interviews

 

За трансплантирани пациенти втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна 

Плюс Мен 12 юли 2022 г.

След органна трансплантация пациентите са с доживотно потисната имунна система. Имунната система на всички реципиенти се потиска с медикаменти, за да се предотврати отхвърлянето на присадения/те орган/и. Това прави трансплантираните хора по-податливи на инфекции, което увеличава заплахата за здравето и живота им при заразяване със SARS-CoV-2. По тази причина трансплантираните са със статут на високорискови пациенти по отношение на COVID-19.

На всички лица от листата на чакащите за трансплантация се препоръчва ваксинация срещу COVID-19 след консултация с екипа на трансплантационния център, проследяващ състоянието на пациента. Ваксината има ключова роля както за предпазване от инфекциозни усложнения при заразяване с коронавируса, така и за намаляване на вероятността от последващи трайни последици върху здравето.

Трансплантирани пациенти трябва също да се ваксинират, като при тях се препоръчва ваксинацията да бъде отложена от 3 месеца до половин година след трансплантацията. Причината за отлагането е засилената имуносупресивна терапия в първите месеци след трансплантацията. Обръщаме внимание, че имуносупресивната терапия не е контраиндикация за ваксинация, тя обаче има потенциала в значителна степен да намали очаквания от ваксинацията имунен отговор – т.е. да не бъде развита достатъчно силна защита срещу SARS-CoV-2. Ето защо за хората с потисната имунна система е изключително важно спазването на нефармацевтични мерки като носенето на маска, спазването на дистанция, дезинфекцията на повърхности и т.н.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за трансплантирани пациенти. Поставянето на втория бустер следва да бъде не по-малко от 4 месеца след получаването на първата бустерна ваксина.

Важно е да знаем, че ваксините срещу COVID-19 не са „живи ваксини“, т.е. не съдържат жив вирус и не е възможна репликация на вируса. Ваксините срещу COVID-19 спадат към категорията „инактивирани ваксини“.

Абсолютни противопоказания за ваксинация са алергия към някоя от съставките на ваксините, както и остри състояния и активни инфекции – до отзвучаването им.

Списъци на всички лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, можете да видите тук

 

Хората, попадащи в рискови групи, не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19

Плюс Мен 08 юли 2022 г.

Хората, попадащи в рискови групи, като възрастните, страдащите от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, вкл. деца, лицата с отслабен имунитет и бременните са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 и разпространението на новия подвариант BA.5 на Омикрон у нас, Министерството на здравеопазването призовава хората, попадащи в тези рискови групи, да не отлагат своята ваксинация.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Завършеният ваксинационен курс и приложените бустерни дози помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон.

Министерството на здравеопазването, съвместно с експертните съвети по съответните медицински специалности, разработи дигитални брошури, касаещи различни здравословни състояния и показаността на ваксинацията срещу COVID-19 при тях.

На следните линкове можете да намерите брошурите и подробна информация за дългосрочните последици за здравето след COVID-19, както и за коронавирусната инфекция, ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст, при деца и младежи, при страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и белодробни заболявания.

COVID-19, ваксините и ваксинацията при страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и белодробни заболявания:

https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B05

COVID-19, ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст:

https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B06

COVID-19, ваксините и ваксинацията при деца и младежи:

https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B07

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Близо 38% от всички приложени втори бустерни ваксини срещу COVID-19 са във възрастовата група 70-79 г.

Плюс Мен 06 юли 2022 г.

Възрастното население е най-активно по отношение на поставянето на втори бустерни иРНК ваксини срещу COVID-19, показва статистиката в страната. Във възрастовата група 70-79 г. са поставени 1 585 втори бустерни дози, като това представлява близо 38% от всички приложени втори бустерни ваксини у нас, които към 5 юли 2022 г. са общо 4 218. Припомняме, че от 27 юни Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина.

С втори бустер са 1 154 души на възраст от 60 до 69 г. Следват възрастовите групи 80+ с поставени 497 втори бустерни дози и 50-59 г. – съответно с 469 приложени ваксини.

По отношение поставените първи бустерни дози, най-голям е делът във възрастовата група 60-69 г. – съответно 196 432 дози, като това представлява почти 26% от всички приложени първи бустерни дози у нас, които са над 766 хил. 181 хил. души са с първа бустерна ваксинация сред хората от 70 до 79 г., а във възрастовата група 50-59 г. са поставени над 133 хил. дози.

Със завършен ваксинационен курс са над 385 хил. души на възраст между 40 и 49 г. Във възрастовата група 60-69 г. лицата със завършен ваксинационен курс са малко над 380 хил. Общо за страната със завършен ваксинационен курс са 2 062 085 граждани.

Общо поставените дози ваксини срещу COVID-19 в страната са над 4,4 млн., като най-предпочитана е ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), от която приложени са над 2,9 млн. дози. Следват Janssen (на Johnson & Johnson) – с поставени повече от 521 хил. дози, Spikevax (на Moderna) – близо 500 хил. и Vaxzevria (на AstraZeneca) – около 480 хил. дози.

Тази статистическа информация е достъпна на сайта https://plusmen.bg – част от кампанията на Министерството на здравеопазването „+мен“ за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Сайтът дава информация и за общо поставените ваксини по области, в т.ч. за лицата със завършен ваксинационен курс, за тези с поставена първа и втора бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, както и за постигнатия ваксинационен обхват на ниво област в проценти.

 

Проф. Момеков: Намираме се в „подножието“ на поредна вълна и отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро

Плюс Мен 05 юли 2022 г.

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, дфн, в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. „Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу COVID-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 г. пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за COVID-19“, каза още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. „Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.

Цялото интервю на проф. д-р Георги Момеков и още полезна информация за ваксинацията срещу COVID-19 можете да прочетете на сайта на кампанията „+ мен“: https://plusmen.bg/interviews.

 

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19 временно спира да функционира

Плюс Мен 30 юни 2022 г.

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта www.his.bg, временно спира да функционира. Това се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват достатъчно медицински персонал за поставянето на ваксини срещу COVID-19, с оглед сезона на отпуските.

В тази връзка гражданите с регистрирани към 01.07.2022 г. дата и час за поставяне на ваксина чрез онлайн системата следва да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар или към съответната регионална здравна инспекция за насрочване на нови дата и час за ваксинация. В рамките на днешния ден регистриралите се в системата лица ще получат известие по телефон или електронна поща, с което ще бъдат уведомени за промяната.

Всеки, който желае да получи ваксина срещу COVID-19, освен при своя личен лекар или съответната регионална здравна инспекция, може да го направи във ваксинационните пунктове, посочени тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%

Педиатрични ваксини срещу COVID-19 се поставят в пунктовете, изброени тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Подвариантът BA.5 на Омикрон вече циркулира в България

Плюс Мен 29 юни 2022 г.

7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 05 май - 03 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в България. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания – 9,98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население. С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната и установения вече у нас подвариант BA.5 на Омикрон, Министерството на здравеопазването призовава:   

 • Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.
 • При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.
 • Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
 • Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.
 • Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

Припомняме, че в България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Подробна информация за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 можете да намерите тук.

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.

Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при Вашия общопрактикуващ лекар.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Интервали за приложение на иРНК ваксини, в т.ч. бустерни дози

Плюс Мен 28 юни 2022 г.

Завършеният ваксинационен курс и приложената бустерна доза ваксина ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (пост-COVID състояния).

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените в следствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия, в т.ч. в интензивни отделения.

 

204 втори бустерни иРНК ваксини срещу COVID-19 са поставени към 17 ч. днес, 27 юни

Плюс Мен 27 юни 2022 г.

204 втори бустерни иРНК ваксини срещу COVID-19 са поставени към 17 ч. днес, 27 юни – първият ден, в който Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина.

Най-много са поставените втори бустерни дози във възрастовата група 70-79 г. – 71. Следват възрастовите групи 60-69 г. – съответно 46 дози и 40-49 г. – с поставени 31. В групата 50-59 г. са приложени 29 дози, във възрастовата група 80 + – 16, при 30-39 г. са поставени 10 ваксини, а във възрастовата група 18-29 г. – 3 дози.

В София-град са поставени най-голям брой втори бустерни дози – 68, следват 27 във Варна, в Пловдив –  21, в Бургас – 20 и т.н.

Припомняме, че втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Списъци на всички лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B014

Всичко за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/

 

МЗ и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г.

 Плюс Мен 24 юни 2022 г.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

 • Имунокомпрометирани;
 • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
 • Пациенти на хронична диализа;
 • Пациенти с онкохематологични заболявания;
 • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
 • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
 • Възрастни хора на и над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. (виж прикачения файл).

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

 

Европейската агенция по лекарствата започна предварителна оценка на адаптиран вариант на ваксината срещу COVID-19 Comirnaty

Плюс Мен 16 юни 2022 г.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна предварителна оценка на вариант на ваксината Comirnaty, адаптиран да предоставя по-добра защита срещу конкретен вариант/варианти на коронавируса SARS-CoV-2.

Първоначално оценката ще се фокусира върху химичния състав, производството и контрола на компонента, насочен към подвариантите на Омикрон. При напредък на компанията производител в разработването на адаптираната ваксина ЕМА ще получи повече данни, включително данни за имунния отговор към ваксината, както и данни за нейната ефикасност срещу подвариантите на Омикрон.

Стартирането на тази предварителна оценка е един от механизмите, които регулаторните органи в ЕС използват, за да се осигури своевременен достъп до адаптирани ваксини срещу COVID-19 на гражданите на ЕС. Предварителната оценка ще продължи докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

 

МЗ изиска становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19

 

Плюс Мен 15 юни 2022 г.

На 28.04.2022 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата направиха съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването. До настоящия момент цитираната възможност за прилагане на четвърта доза иРНК ваксина не е включена в кратките характеристики на ваксините, които са одобрени за употреба в ЕС.

Тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от Европейската агенция по лекарствата кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност.

При положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/.

Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на ЛЗ, обявени на страниците на съответната РЗИ по области.

Повече информация за ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията можете да намерите на сайта: https://plusmen.bg/.

 

Новите подварианти на Омикрон могат да доведат до значително увеличение на случаите на COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП

Плюс Мен 07 юни 2022 г.

След обявяването му от СЗО за „вариант, будещ безпокойство“ Омикрон продължава да мутира, което води до появата на варианти с по-различни генетични мутации.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

Въз основа на данните на СЗО броят на случаите и броят на държавите, които съобщават за установяването на тези подварианти на Омикрон, се увеличават. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се разпространява и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се наблюдава тенденция към повишаване броя на случаите на COVID-19, като делът на подварианта BA.5 сред тях се увеличава.

Наблюдаваното понастоящем по-бързо разпространение на BA.4 и BA.5 вероятно се дължи на способността им да избягват имунната защита, предизвикана от предишна инфекция и/или ваксинация, особено ако имунитетът е отслабнал с течение на времето. Ограничените налични данни от проучвания, оценяващи проби от неваксинирани лица, които са били инфектирани с варианта на Омикрон BA.1, показват, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, предизвикана от инфекция с варианта BA.1.

Тези данни показват, че наличието на новите подварианти на Омикрон може да доведе до значително увеличение на случаите на COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП през следващите седмици и месеци. Към момента няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 заболяването протича по-тежко в сравнение с доминиращите към момента в Европа подварианти BA.1 и BA.2.

Към момента в България няма установени случаи на подварианти на Омикрон BA.4 и BA.5.

 

Проф. Николова: Неваксинирани HIV-позитивни лица развиват „дълъг“ COVID след прекарана инфекция до четири пъти по-често от HIV-негативните, които не са ваксинирани

 Плюс Мен 02 юни 2022 г.

„Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на COVID-19 при хората, живеещи с HIV, поради по-високата честота и риск от усложнения на инфекции с други познати респираторни вируси. Всъщност, първите данни от САЩ, Южна Африка и Великобритания бяха противоречиви и не показваха значими разлики в тежестта на протичане и нуждата от интензивни грижи при HIV-позитивни и HIV-негативни лица. Новитe обобщени анализи, които се базират на данни от стотици проучвания и милиони  пациенти, обаче, показват повишен риск от тежко протичане на инфекцията, COVID-19-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с HIV, дори и в условия на контролиран HIV вирусен товар”. Това посочва проф. д-р Мария Николова, дмн в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Проф. Николова е председател на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и завежда Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „Имунология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя отбелязва, че най-новото проучване, по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациента от 38 страни, установява, че независимо от терапията, хората, живеещи с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или критично протичане на COVID-19 и 38% по-голяма вероятност от летален изход след хоспитализация. В сравнение с общата популация, при хората, живеещи с HIV, много по-често е налице поне едно хронично придружаващо заболяване, което допълнително усложнява протичането на COVID-19.

Проф. Николова посочва също, че  данните от ново изследване показват, че неваксинирани HIV(+) лица развиват симптоми на „дълъг“ COVID след прекарана инфекция до четири пъти по-често от HIV(-), които не са ваксинирани. Най-често хората, живеещи с HIV, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%).

„Хората с имунен дефицит, независимо от произхода му, са уязвими към всякакви инфекции, включително със SARS-CoV-2. Същевременно пациентите с лекувана HIV инфекция отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор. Това превръща ваксинирането им в приоритетна задача. И не на последно място – ваксините не просто предпазват от тежко протичане на инфекцията, но има данни, че значително намаляват проявите на „дълъг“ COVID“, категорична е проф. Николова. По думите ѝ при HIV инфекция са противопоказани единствено живи ваксини, но такива няма сред регистрираните ваксини срещу SARS-CoV-2. Тя подчертава, че няма никакви данни за неблагоприятни взаимодействия между ваксините срещу COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия срещу HIV.

Председателят на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ съветва хората, живеещи с HIV, да използват летните месеци, за да се ваксинират. „Така те ще са спокойни през есенния сезон, когато може да се очаква увеличаване на честотата на инфекции и евентуално – поява на нови варианти“, обяснява проф. Николова, като допълва, че прилагането на бустер е препоръчително за хората с умерен и тежък имунен дефицит, за хората, живеещи с HIV, над 50-годишна възраст, както и за онези, които са били имунизирани с ваксината Janssen (Johnson & Johnson).

 

Цялото интервю на проф. д-р Мария Николова и още полезна информация за ваксинацията срещу COVID-19 при хора, страдащи от различни заболявания, можете да прочетете на сайта на кампанията „+ мен“: https://plusmen.bg/

 

Актуализирана таблица с възможните ваксинационни схеми 

Плюс Мен 31 май 2022 г.

 

Проф. Иван Костов: При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижения имунитет – характерен за всяка бременност

Плюс Мен 27 май 2022 г.

„COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността. Причината е пониженият имунитет – характерен за всяка бременност“. Това посочи проф. д-р Иван Костов, дмн, изпълнителен директор на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и професор по акушерство и гинекология в МУ - София и в МУ - Варна, по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна. Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори.

Проф. Костов обясни, че бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата, т.е. чужда генетична информация и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите му природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода. „В случая ние имаме една потиснатост на имунитета на майката, което е причина бременните по-лесно да се заразяват със SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 да протича по-тежко“, беше категоричен професорът. Той подчерта, че рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и почиващ на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през COVID-отделението на „Майчин дом“.

„COVID-19 е причина и за не малко преждевременни раждания. Два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, BMI ˃ 35 (индекс на телесната маса над 35), многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години“, подчерта още директорът на „Майчин дом“. Той е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, на правещите инвитро процедури, на бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, вкл. и пост-COVID усложнения.

В отговор на въпроса кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19 проф. Костов заявява: „За да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността. Нашето акушеро-гинекологично общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-та г.с., но моята препоръка е всяка бременна жена да се обърне към своя акушер-гинеколог и да не отлага. До момента съм ваксинирал над 100 жени, чиято бременност проследявам, и които са били в различен етап на бременността. Нито една от тях не е имала каквито и да било усложнения“, обясни професорът. „Благодарение на ваксините бременните и кърмачките защитават и децата си. Майките изработват антитела, които предават на плода в утробата трансплацентно или на кърмачетата чрез кърмата“, обясни проф. Костов. 

Пред здравните медиатори той изнесе и данни, доказващи, че ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите. „Недопустимо е при толкова много и надеждни данни от клинични проучвания и метаанализи, при толкова достъпна информация дори една бременна или родилка да загине заради COVID-19. Ние като общество, като държава членка на ЕС, трябва да направим всичко възможно жените с репродуктивни проблеми, бременните и кърмачките да бъдат информирани и да не се притесняват от ваксинацията. Ваксините могат само да ни предпазят и това трябва да се обяснява постоянно“, аргументира се директорът на „Майчин дом“.

Проф. Костов припомни и реализираната преди години с Националната мрежа на здравните медиатори съвместна инициатива за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, посочвайки, че общите усилия на лекари, медиатори, държава и общество за повишаване ваксиналното покритие срещу ваксинопредотвратими заболявания не трябва да спират. Неговият съвет към хората е да използват достоверни източници на информация.

Повече за ваксинацията срещу COVID-19 при жени в репродуктивна възраст можете да прочетете тук: 

https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B06

 

При младежи от 12 до 17 г., вкл., бустерна доза от ваксината Comirnaty може да се приложи 3 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина

Плюс Мен 25 май 2022 г.

От днес, 25 май, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – позволява  въвеждането на бустерна доза от ваксината на Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), поставена най-малко 3 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, при деца от 12 до 17 г., включително. Това е възможно, поради извършената промяна в Кратката характеристика на продукта.

Припомняме, че във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл., досега бустерна доза Comirnaty се поставяше най-малко 6 месеца след завършване на първичния ваксинационен курс.

В тази възрастова група за първична имунизация, одобрени в Европейския съюз, са двете иРНК ваксини: Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). При децата на възраст от 12 г. до 17 г., ваксинирани с ваксината Spikevax, към момента няма промяна в кратката характеристика на продукта по отношение възможността за прилагане на бустерна доза.

Завършеният ваксинационен курс и поставената бустерна доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето.

 

Доц. д-р Венцислава Пенчева: При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания

 

Плюс Мен 25 май 2022 г.

„Всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на основното му заболяване. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб. Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок.“ Това посочва доц. д-р Венцислава Пенчева, дм в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Доц. Пенчева e ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

„При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания. Много наши пациенти съобщават за по-изразен задух и умора, която настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи наблюдаваме кашлица, която персистира дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия COVID. От друга страна, симптомите са свързани с основните заболявания на пациентите с хронични белодробни заболявания. Затова в случаите, когато сме имали например начална дихателна недостатъчност при тези пациенти, на фона на инфекция със SARS-CoV-2, дихателната недостатъчност може да се задълбочи и това много бързо да доведе до необходимост от кислородна терапия в дома или в болнични условия“, обяснява още доц. Пенчева.

Тя е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна не само за хронично-болните пациенти, а за всички хора: „При пациентите с хронични белодробни заболявания, при условие че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е свързано с висока смъртност, смятам, че ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане.“

На въпроса кога е най-добре човек да се ваксинира, доц. Пенчева отговаря „вчера“. Според нея ваксинацията срещу COVID-19 вече трябваше да е набрала голяма скорост и в момента масово да се поставят бустерни дози. „Нека хората проявят здрав разум и максимално бързо да организират ваксинирането си, ако вече не са го направили. Това важи и за поставянето на бустерна доза. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще трябва да сме готови за нова вълна“, посочва заместник-директорът на УМБАЛ „Александровска“, мотивирайки се с тревожните данни за увеличаване на случаите на COVID-19 в световен мащаб.

Цялото интервю на доц. д-р Венцислава Пенчева можете да прочетете тук.

 

Проф. Георги Момеков: иРНК ваксините не съдържат вирус, бактерия или друг причинител, в тях няма нито живак, нито алуминий

Плюс Мен 20 май 2022 г.

„Коронавирусът SARS-CoV-2 беше открит в края на 2019 г. Още следващата година започна и масовата ваксинация срещу заболяването COVID-19, причинено от този вирус, което беше използвано от скептиците към ваксините с аргумента: „Прекалено бързо са открити“, като отправна точка за разколебаване на доверието в науката. Каква обаче е фактологията? Този вирусен геном е сходен с установения още през 2002 – 2003 г. коронавирус SARS-CoV, отговорен за епидемия от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) в Далечния изток. Това означава, че науката се занимава с прототипи на ваксините, които сега използваме срещу COVID-19, от близо 20 години. Що се отнася до иРНК ваксините, за които се спекулира, че не са достатъчно познати на медицината – и това не е вярно. По използването на иРНК като терапевтични модалности и ваксини се работи от 90-те години на миналия век.“ Това обясни председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ към Фармацевтичния факултет на МУ – София проф. Георги Момеков, дфн по време на дискусия на тема „Ваксините за COVID-19 през призмата на науката“.

Във форума, организиран като част от информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, участваха 125 души от работещите в 17 от центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Пред присъстващите проф. Георги Момеков направи кратък обзор на методологията за производство на ваксините, преминавайки от ваксините, съдържащи жив атенюиран патоген, през инактивираните вирусни ваксини, класическите субединични ваксини, които съдържат съответния вирусен антиген, и адювант (вещество, което спомага за генерирането на имунен отговор), до информационните РНК ваксини. Той обясни  какви са предимствата на иРНК ваксините. От една страна те са безопасни, защото не съдържат вирус, бактерия или друг болестотворен причинител. В тях няма нито живак-съдържащи консерванти, нито алуминий-базирани адюванти. От друга страна са ефикасни, защото предизвикват адекватен имунен отговор, и най-важното – иРНК технологията позволява бързото адаптиране на ваксините към нововъзникващи варианти.

„На хората, които говорят за експериментални течности, мога да кажа, че няма нещо по-дефинирано от състава на продуктите, регистрирани от агенциите по лекарствата.“ Мнението си професорът подкрепи с публично достъпна информация за качествения и количествен състав на иРНК ваксините и включените в тях компоненти, в т.ч. помощните вещества. Проф. Момеков изнесе данни и за тъканното разпределение на съответните ваксини, както и за това, че експресията на вирусните протеини е временна, като максималните установими нива на шипчестите протеини са от порядъка на пикограми/мл в рамките на 2-3 дни след ваксинацията. „Всички компоненти на ваксините се разграждат в човешкото тяло за няколко дни, без да променят нашата ДНК и да повлияват на репродуктивните ни способности“, посочи още проф. Момеков, опирайки се на постмаркетингови и кохортни проучвания, проведени в Канада, Израел, ЕС и САЩ.

Той коментира и разликата между естествения и придобития имунитет, или между т.нар. постинфекциозен и постваксинален имунитет, като презентира данни от мащабни постмаркетингови наблюдения от Центровете за контрол на заболяванията от САЩ, доказващи, че рискът от реинфекция с хоспитализация е значително по-висок при хората, разчитащи на естествения имунитет. Като заключение професорът изтъкна: „Проблемът със SARS-CoV-2 е, че този коронавирус е нискоимуногенен и не генерира агресивен и траен имунитет, поради което е важно и навременното поставяне на бустерна ваксина“.

По отношение профила на безопасност на ваксините проф. Момеков обясни, че страничните ефекти вследствие на ваксинация винаги се съпоставят със същите ефекти, възникващи след преболедуване на съответното заболяване. Актуалните данни категорично доказват, че рискът от остра бъбречна увреда, аритмии, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при боледуване от COVID-19 е в пъти по-висок, докато при ваксинация с иРНК ваксина такъв риск не е установен.  „Категорично можем да заключим, че ниското ваксинационно покритие у нас корелира с високите нива на смъртност“, посочи професорът. Тезата си той подкрепи с данни, онагледяващи корелацията между ваксинационно покритие и COVID-19-асоциираната смъртност.

 

Проф. д-р Боряна Слънчева: Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би могло да протече с усложнения

 

Плюс Мен 13 май 2022 г.

„Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би могло да протече с усложнения, като склонност към тромбози, засягане функцията на черния дроб, дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно дихателно подпомагане. Ако майката е получила ваксина по време на втория триместър на бременността и по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и могат да са относителна защита за новороденото. Освен това, реално при ваксинирана бременна, не се очаква да се разболее от COVID-19 или ако се разболее заболяването ще протече леко. Общото състояние на бременната няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода“. Това посочва проф. д-р Боряна Слънчева – началник на Клиниката по неонатология към Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в интервю за кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

„Бременни жени, боледуващи от COVID-19 през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт. В по-късните месеци на бременността могат да загубят плода или да родят преждевременно недоносено дете с ниско тегло“, казва още проф. Слънчева. По думите ѝ ако бременни жени боледуват в последния триместър на бременността, има изоставане в теглото на плода, като след раждането се очакват и наблюдават проблеми с адаптацията – необходимост от кислород, затруднения в храненето (повръщане, лоша тегловна крива) и необходимост от лечение.

Началникът на Клиниката по неонатология към болница „Майчин дом“ посочва, че ваксините предпазват майката, а индиректно и плода. По думите ѝ по принцип COVID-19 инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква активно лечение. „Бременната е с променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матката с напредване на бременността. Всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването“, обяснява проф. Слънчева. Тя посочва още, че за периода на пандемията в Клиниката по неонатология към „Майчин дом“ са се родили 165 бебета на майки с  COVID-19. С проблеми са били деца на майки с придружаващи заболявания като диабет, прееклампсия, хипертония и др. Част от тези деца са били приети в неонаталното интензивно отделение и се е наложила апаратна вентилация с продължителен болничен престой и сериозно лечение, а други са били на кислород и венозни вливания.

По отношение разпространявания предимно в социалните мрежи мит, че ваксините срещу COVID-19 пречат на забременяването проф. Слънчева е категорична:Няма такъв риск. Това са фалшиви информации“. Тя съветва бременните жени с хронични заболявания и особено тези с диабет, както и страдащите от заболявания, протичащи с потиснат имунитет, да се ваксинират срещу COVID-19, като препоръчва ваксината да се постави след първия триместър на бременността.

Цялото интервю на проф. д-р Боряна Слънчева и още полезна информация за ваксинацията срещу COVID-19 при бременните жени можете да прочетете на сайта на кампанията „+ мен“: https://plusmen.bg/

 

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май т. г. в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции. 

Плюс Мен 10 май 2022 г.

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май т. г. в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции. Това представлява 0,092% от всички поставени дози. Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са: Spikevax – 428; Comirnaty – 1 151; Vaxzevria – 2 324; Janssen – 166.

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna) във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл. в ИАЛ са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл. са приложени общо 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 – или 0,03% от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето.

Повече информация за постваксиналните реакции можете да намерите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5#side-effect

 

Има случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти след прекаран COVID-19

 Плюс Мен 05 май 2022 г.

„Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която откриваме за това след обстойни изследвания, е преживеният COVID-19.“ Това посочва доц. Росен Калпачки – ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ в интервю за кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. „Става въпрос за мъже и жени по на 30-40 г., които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт“, уточнява доц. Калпачки.

След белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система, казва неврологът. „Пост-COVID синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. „мозъчна мъгла“. Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията – за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения“, съветва доц. Калпачки.  

По думите му всички над 6 000 болни с COVID-19, които са преминали през болница „Св. Анна“, са консултирани неврологично. Доц. Калпачки е категоричен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и усложнения при болните с неврологични заболявания. „Връзката тук е двупосочна, но е по-скоро по посока на това, че преболедуването на COVID-19 причинява по-тежко протичане на основните им заболявания, а не толкова, че неврологичните заболявания предполагат по-тежък COVID-19. Хората с неврологични заболявания боледуват от COVID-19 много по-често, когато не са ваксинирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с COVID-19 и след ваксинация, но при тях заболяването е протичало далеч по-леко“, уточнява неврологът.  

Пандемиите от други заболявания и специално респираторни не са новост за човечеството, казва доц. Калпачки. Единственият начин, по който хората са се справяли с всякакви епидемии, е, когато почти 100% от тях са ваксинирани. „Няма неврологично заболяване, което да е противопоказание за ваксинация срещу COVID-19. Ваксината може единствено да ни предпази“, категоричен е той. „След като искаме във всяко нещо да бъдем част от Европа, трябва и във ваксинацията да се стремим към същото. Просто в Европа далеч по-голяма част от населението е ваксинирана. Как го постигнаха те, не знам, но и ние трябва да го направим“, убеден е доц. Калпачки.

Цялото интервю на доц. Росен Калпачки и още полезна информация за ваксинацията срещу COVID-19 при страдащите от различни заболявания можете да видите тук: https://plusmen.bg/ваксинацията#тема5.

 

Проф. Иво Петров: Контролирано ваксиниране срещу COVID-19 е препоръчително при 3 групи пациенти със сърдечно-съдови заболявания

 Плюс Мен 03 май 2022 г.

При хора със сърдечно-съдови заболявания – коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, преживян инфаркт, след тромбоемболитични усложнения, други ритъмни нарушения, усложнения от типа на системните емболии, ваксинацията срещу COVID-19 категорично е препоръчителна. Причината е, че тези пациенти се влошават значително по-сериозно при заразяване със SARS-CoV-2. Това заяви проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник - Сърдечно-съдов център и член на Експертния съвет по кардиология към МЗ пред близо 600 общопрактикуващи лекари – участници във втория етап на виртуалната дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“. Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

„При три групи пациенти препоръчвам по-внимателен подход - при пациенти на антикоагулантна терапия, при пациенти със Синдром на Бругада и при хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на COVID-19“, посочи проф. Петров.

Пациентите с предсърдно мъждене и други ритъмни нарушения обикновено са на антикоагулантна терапия. Тъй като ваксинацията се извършва интрамускулно, важно е лекарят да има данни за нивото на антикоагулация с INR (протромбиновото време), при тераприя със синтром или варфарин. Преди ваксинацията прицелната стойност на INR трябва да бъде под горната граница, като е препоръчително мястото на убождането да се притиска по-дълго време, обясни проф. Иво Петров.

При пациенти със Синдром на Бругада, които имат фамилна предиспозиция за внезапна смърт, причинена от ритъмно нарушение. При пациентите в тази група телесната температура над 39℃ е предпоставка за риск от възникване на ритъмни нарушения. Затова при тях след ваксинация се препоръчва приемът на антипиретик от типа на парацетамолите.

„При хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на СOVID-19.  Пациентите, развили тромбоза, тромбоемболия, миокардит или друго сърдечно-съдово усложнение при преболедуване на СOVID-19, препоръчвам да бъдат проследени от лекар след ваксинацията, тъй като голяма част от усложненията са автоимунни. Желателно е при тях след ваксинацията да се направи разширен лабораторен панел, включващ ниво на коагулация, на тромбоцити, на хемоглобин, възпалителни компоненти и др.“, допълни проф. Петров.

Дискусиите, част от кампанията „+ мен“, на тема „Ваксините при различни групи хронично болни“, ще продължат и през следващите седмици. Лектори в предстоящите панели ще бъдат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов. Те ще предоставят на общопрактикуващите лекари детайлна научнообоснована информация за ваксинацията при пациентите с автоимунни заболявания и диабет.

 

Инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет

 Плюс Мен 30 април 2022 г.

„Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет. При около 14% от пациенти, хоспитализирани с COVID-19, включително и при хора без рискови фактори за заболяването, се наблюдава поява на новооткрит диабет.“ Това посочва проф. д-р Цветалина Танкова, дмн – началник на Клиниката по диабетология в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” в интервю за кампанията „+мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

При всички пациенти, които са хоспитализирани с COVID-19, трябва да се изследва нивото на плазмена глюкоза, съветва проф. Танкова. „Повишената кръвна захар, независимо от това дали се дължи на известен захарен диабет, на новооткрит захарен диабет или на остро възникнала хипергликемия, трябва да се проследява и контролира адекватно, тъй като именно тя е свързана с неблагоприятна прогноза при COVID-19“, уточнява ендокринологът.

Около 500 хил. са хората с поставена диагноза захарен диабет у нас. „В клиничната практика често срещаме хора с установен за първи път захарен диабет по време на боледуване от COVID-19“, посочва проф. Танкова.

Хората със захарен диабет са по-склонни към дълъг COVID-19, тъй като връзката между двете заболявания е двупосочна, казва още началникът на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. По думите ѝ най-често се съобщава за затруднения в дишането, задух, кашлица, лесна уморяемост, мускулна слабост, проблеми с паметта и концентрацията, промяна в настроението и т.н. Могат да се наблюдават и мултиорганни увреждания – на сърцето, бъбреците, мозъка, белите дробове, кожата.

Проф. Танкова е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 предпазва хората със захарен диабет от тежкото протичане и усложненията, свързани с коронавирусната инфекция. „За съжаление се появиха много фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19, които доведоха до отказ на хората да се ваксинират. До тях достига разнопосочна информация и те се безпокоят дали могат да се ваксинират, тъй като имат придружаващи заболявания, а именно тези заболявания, както и захарният диабет, са с приоритет за поставяне на ваксина, тъй като протичането на инфекцията е по-тежко в тези случаи.“

Цялото интервю на проф. Цветалина Танкова и още полезна информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 можете да намерите на сайта на кампанията „+мен“: https://plusmen.bg/

 

Д-р Рада Прокопова: Жените по-често страдат от пост-COVID синдром

Плюс Мен 28 април 2022 г.

„Около 40% от всички, прекарали COVID-19, независимо дали са били със силно изразени симптоми или асимптоматично, са развили и пост-COVID синдром. Най-малко 6 месеца след инфекцията са страдали от умора, проблеми с паметта и задух. 35% от хората дори не знаят, че са били заразени.“ Това посочи началникът на отделение по кардиология към Клиника по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ – София д-р Рада Прокопова, която беше лектор на дискусия в Нов български университет, посветена на „Пост-COVID синдром – дълготрайните ефекти от COVID-19“. В дискусията, организирана в рамките на информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, участваха преподаватели, студенти и представители на администрацията на НБУ. Нейни модератори бяха доц. д-р Маргарита Станкова – ръководител на департамент „Здравеопазване и социална работа“ и доц. д-р Румен Петров – преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“.

Според д-р Прокопова жените по-често страдат от пост-COVID синдром. „46% от жените и 36% от мъжете развиват пост-COVID синдром. Симптомите могат да варират във времето, да изчезват и да се появяват отново, както и да се променят по интензитет. Имам пациенти, които дори след месец – два проявяват нетипични за болестта симптоми. Пост-COVID синдромът се дължи на нарушена имунология. Наблюдава се предимно при по-пълните хора, диабетиците, хората с тежки автоимунни заболявания. Те трябва да спазват добър хранителен режим и да бъдат физически активни“, съветва началникът на отделението по кардиология към Клиника по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“.

Последствията от отключения автоимунен отговор се изразяват във възпаление на малките кръвоносни съдове, автоимунни промени в ендокринните органи, в скелето-мускулната система, в нервната система, обясни д-р Прокопова. Най-големи са пораженията от вирусната инфекция за белия дроб. „Белодробните увреждания намаляват с времето, но не изчезват напълно. Необходим е период от 6 месеца до 1 година, за да може белият дроб да се възстанови почти напълно функционално“, уточни лекарят. Не по-малко сериозни са уврежданията и на сърцето (миокардит, кардиомиопатия, инфаркт, кардиогенен шок, белодробно сърце, тромботични усложнения, аритмии, тахикардия, хипотония или хипертония).

Д-р Прокопова посочи, че последствия от коронавирусната инфекция може да има и върху нервната система. В редки случаи не е изключено да се стигне до инсулт, енцефалит, менингит. Често срещани неврологични остатъчни промени са главоболие, замайване, нарушения на съня, делириуми (при по-възрастни пациенти), синдром на хронична умора, обърканост, паметови и когнитивни нарушения. Има опасения, че COVID-19 повишава риска от развитие на болест на Паркинсон и на Алцхаймер, допълни още тя.

По думите на д-р Прокопова дългосрочните последици от COVID-19 върху тялото могат да бъдат: системни (умора), пулмологични (задух, понижено съдържание на кислород в кръвта, неефективен трансфер на газ от белите дробове към кръвта), ендокринни (високи нива на кетонни тела, водещи до твърде висока киселинност на кръвта, възпаление на щитовидната жлеза), стомашно-чревни (диария, загуба на апетит), хематологични (тромби в кръвоносната система), невропсихиатрични (безпокойство, депресия, безсъние, намалена концентрация и памет), уши-нос-гърло (възпалено гърло, сухота в устата), сърдечно-съдова система (неспецифична болка в гърдите, възпаление на сърдечния мускул, повишена сърдечна честота), жлъчни (остро бъбречно увреждане), дерматологични (косопад, обриви), мускулно-скелетни (болки в мускулите, в ставите).

ACE2 рецепторите, които са широко разпространени в хипоталамуса, хипофиза, надбъбречните жлези, тироидната жлеза, тестисите, панкреаса, са входна врата за SARS-CoV-2 в човешкия организъм, обясни д-р Прокопова. „5% от населението не боледува от коронавирусната инфекция, но вариантът Омикрон навлиза не само през ACE2 рецепторите, а и през страшно много други места и никой не е застрахован, че няма да го преболедува“, посочи специалистът.

Повече информация за дългосрочните последици за здравето след COVID-19 можете да видите тук: https://plusmen.bg/covid19#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B010.

 

39% от гражданите се информират за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 от официални източници

Плюс Мен 26 април 2022 г.

39% от гражданите се информират за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 от официални източници като Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, регионалните здравни инспекции, сайтовете https://plusmen.bg/ и https://coronavirus.bg/. Това показват резултатите от анкета на тема „Откъде се информирате за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19?“, публикувана на сайта https://plusmen.bg/ в периода от 29 март 2022 г. до 20 април 2022 г.  Тя се реализира в рамките на информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.   

21% от гласувалите отбелязват, че информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 получават от международни организации и здравни институти, 14% – от телевизията, радиото и вестниците, 9% – от интернет новинарски сайтове. Най-нисък е процентът на гражданите, които посочват като източници на информация общопрактикуващ или наблюдаващ лекар, и близки и приятели – съответно 4% и 2%. В анкетата са се включили 195 души.

Новата анкета, публикувана на сайта https://plusmen.bg/, е на тема „Каква според Вас е причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 в страната?“. Хората могат да посочат един от следните отговори: отпадането на извънредната епидемична обстановка; други теми, които ангажират общественото внимание в момента; намаляването в броя на новите случаи; повечето хора преболедуваха и вярват, че са защитени; убеждението, че пандемията е приключила или друго. Към 27 април най-много от гласувалите са отбелязали като причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 убеждението, че пандемията е приключила.

 

Здравни медиатори от цялата страна участваха в дискусия на тема „Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“, организирана в рамките на информационната кампания „+ мен“

 Плюс Мен 19 април 2022 г.

„Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“ беше тема на видеоконферентна среща, организирана в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Лектор беше д-р Таня Андреева – специалист по педиатрия и детска ревматология и съветник на здравния министър. В дискусията участваха здравни медиатори от цялата страна. Инициативата се провежда съвместно от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните медиатори и цели повишаване нивото на здравна информираност на всички български граждани чрез предоставяне на достоверна, базирана на науката информация.

„От началото на пандемията здравните медиатори са на първа линия в борбата с COVID-19, работят на терен с уязвимите групи, сред които доверието към ваксините и ваксинацията беше подкопавано чрез конспиративни теории, насаждане на нерационални страхове, а дори и политическо заиграване. Истината обаче е една – уязвимите групи са изложени на по-висок риск заради недостатъчно добри социално-битови условия, затруднен достъп до навременна медицинска помощ по причина отпадане от здравно-осигурителната система и незаинтересованост или скептицизъм по отношение на науката, а ваксините са единственият начин да предпазим себе си и своите близки от тежко боледуване и смърт“. Това посочи д-р Таня Андреева по време на срещата със здравните медиатори.

Форматът на видеоконферентна дискусия беше избран, за да могат здравните медиатори да задават въпроси, да посочват примери от практиката си, да обменят опит както помежду си, така и с д-р Андреева в качеството ѝ на педиатър, да се маркират следващи теми на дискусии и да се набележат основните затруднения в работата на медиаторите. Основните проблемни точки, които те изведоха на преден план, са съмненията, че ваксините влияят на фертилитета при жените и мъжете, както и притеснения относно ваксинацията при деца и при бременни.

По отношение страховете, свързани с влиянието на ваксините върху фертилитета, д-р Таня Андреева беше категорична, че ваксинацията срещу коронавирусна инфекция по никакъв начин не нарушава репродуктивните способности при жените и при мъжете. „Напротив, проучванията показват, че инфекцията със SARS-CoV-2 влошава репродуктивните способности, а ваксинацията – не. Нито една от съставките на ваксината не води до проблеми при плодовитостта при мъжете и забременяването и бременността при жените“.

Относно притесненията, свързани с ваксинацията на деца, д-р Андреева обясни, че ваксините, които се прилагат при деца, са безопасни и ефективни. Тя подчерта, че децата обикновено прекарват COVID-19 леко или безсимптомно, но те са преносители на вируса и могат да заразят свои близки, които попадат в уязвимите групи – възрастни, хора с хронични заболявания, бременни и др.

Д-р Андреева посочи още: „Ако някой ви казва, че пандемията е свършила, значи ви лъже! Сега е моментът да бъдем отговорни и да се защитим. Никой не може да бъде категоричен какво ни очаква наесен“. Тя призова медиаторите, при работата си на терен, да обясняват, че е важно да се спазват общите противоепидемични мерки като носене на маска и спазване на физическа дистанция при струпване на хора, спазване на лична хигиена и че ваксинацията срещу COVID-19 е най-ефективният метод за защита от коронавирусната инфекция.

Предстоят следващи дискусии с медиатори, организирани от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните медиатори, в рамките на които да се набележат конкретни дейности, целящи убеждаването на социално уязвимите граждани в необходимостта и ползите от ваксините срещу COVID-19.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при страдащите от различни заболявания можете да видите тук: https://plusmen.bg/ваксинацията#тема5

Информация за ваксинацията при жени в репродуктивна възраст можете да видите тук: https://plusmen.bg/ваксинацията#тема6

Всичко за ваксинацията при деца и младежи можете да видите тук: https://plusmen.bg/ваксинацията#тема7

 

Кампания за доброволно кръводаряване в София на Цветница, 17 април

 

Плюс Мен 14 април 2022 г.

С  благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, и подкрепата на Българската православна църква на 17 април – Цветница, за двадесета поредна година, Националният център по трансфузионна хематология, Министерството на здравеопазването и БЧК организират традиционна кампания за доброволното кръводаряване в столицата.

Целта е повече хора да помогнат на нуждаещите се и да дарят кръв за тези, чийто живот може да бъде спасен.

На 17 април мобилни екипи за кръводаряване на НЦТХ ще работят от 9 до 13 ч. Те ще бъдат разположени в:

 • Енорийски център „Покров Богородичен“ при храм „Покров Богородичен“, ул. „Георги Данчов Зографина“ 2;
 • Шесто ОУ „Граф Игнатиев“ при храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Шести септември“ №16;
 • Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ в близост до храм „Св. Неделя“, пл. „Света Неделя“ 19;
 • Енорийски център „Рождество Христово“ при храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“, ул. „Филип Аврамов“.

В неделя, от 9 до 15 ч., стационарен екип за кръводаряване ще работи в сградата на НЦТХ, ул. „Братя Миладинови“ 112.

На Цветница ще прекрачим прага на храма, ще запалим свещичка и ще се помолим за здраве и благоденствие. Точно в този ден стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 л кръв. Хората, които се нуждаят от нея, разчитат на нас. Животът им зависи от нашата съпричастност.

 

Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г.

Препоръките по отношение ваксинсцията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС

Плюс Мен 08 април 2022 г.

При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване на защитата след приложена първа бустер доза все още са ограничени, но поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването може да се приложи втора бустер доза, при интервал от 4 месеца поради наличните данни за безопасността и ефикасността на този период. Това се посочва в съвместно изявление на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В него се препоръчва прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19. Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение по отношение на промени в продуктовата информацията за ваксините.
Препоръките по отношение ваксинацията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания – фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Това остава най-ефективният метод за превенция на тежко протичане на болестта, включително и при варианта Омикрон.

Според данните, публикувани на сайта на информационната кампания на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 https://plusmen.bg, към 8 април 2022 г. у нас със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 60-69 г. са близо 380 хил. души, а с поставена бустерна доза – 190 хил. Във възрастовата група 70-79 г. със завършена ваксинация са 284 хил., с поставена бустерна доза – 176 хил. В групата 80+ със завършен ваксинационен курс са 87 хил. души, а с бустерна доза – близо 54 хил.

Информация за различните заболявания и състояния като рисков фактор за тежко протичане на COVID-19 при възрастните хора може да прочетете на сайта на кампанията https://plusmen.bg/ваксинацията#тема5. 

 

Проф. Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

Плюс Мен 05 април 2022 г.

Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова пред близо 350 общопрактикуващи лекари – участници в първия етап на виртуалната дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“. Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

„Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и предизвиква същите симптоми и оплаквания като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима“, отбеляза проф. Аргирова.

Ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите (затруднено или учестено дишане, умора, затруднение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 г. по-късно.

Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова.

В текста по-долу можете да видите конкретни въпроси и отговори, свързани с ваксинацията срещу COVID-19 при хора с различни хронични заболявания:

Има ли риск ваксините да причинят тромбоцитопения и тромбемболия?

Рискът е изключително нисък, статистически пренебрежим, в сравнение с риска от тромбоцитопения и тромбемболия при инфекция със SARS-CoV-2.

Препоръчва ли се ваксинация при пациенти, които приемат кръворазреждащи лекарствени продукти?

Ако са добре дозирани и ако пациентът ги приема редовно от много време, може спокойно да му бъде поставена ваксина.

Противоказна ли е ваксинацията при пациенти с чернодробна цироза?

Не е противопоказна при пациенти с чернодробна цироза, но е много важно в коя фаза е заболяването. В по-напреднал стадий на цирозата е възможно да има  допълнителни алергени, които да са чужди на организма и да предизвикат някакъв тип алергична реакция. В начална фаза на заболяването може да се постави ваксина, но в по-напреднала преди ваксинация задължително трябва да се направи консултация с алерголог.

Безопасно ли е ваксиниране на онкоболни пациенти, които са на химиотерапия?

Най-добре е да минат 2-3 месеца след последната химиотерапия. Най-добре е ваксината да бъде информационна РНК – Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) или Spikevax (на Moderna).

Опасно ли е да се комбинират различни ваксини?

Не е опасно. Проведени са проучвания коя ваксина с коя може да се комбинира. Възможните комбинации са между векторни (Janssen и Vaxzevria) и информационни РНК ваксини (Comirnaty и Spikevax). Доказано е, че комбинацията на различни по вид ваксини води до образуването на по-високи нива на антитела, отколкото при използването на една и съща ваксина. Моите 3 дози са от ваксината на Pfizer/BioNTech. Не смятам, че е грешка да се комбинират ваксините. Дори може би е по-добре, защото на практика се сработват различни механизми на действие. Т.е. пак се образуват антитела, но по друг механизъм, от друг антиген.

Дискусиите на тема „Ваксините при различни групи хронично болни“, провеждани в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ, продължават. В следващите седмици проф. Иво Петров ще отговаря на въпроси на общопрактикуващи лекари относно ваксините и ваксинацията при хора със сърдечно-съдови заболявания. В дискусиите участие ще вземат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов, които ще запознаят в детайли личните лекари за ваксинацията при хора, страдащи от автоимунни заболявания и диабет.

 

Остава възможността за ваксинация на трудноподвижни лица срещу COVID-19 от мобилни екипи на РЗИ, ЦСМП и лечебни заведения в страната

Плюс Мен 04 април 2022 г.

И след отпадане на извънредната епидемична обстановка всеки гражданин, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции. Актуална информация за дейността на имунизационните пунктове на територията на съответната област се публикува на интернет страниците на РЗИ.

Остава възможността трудноподвижните граждани и лицата, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от мобилни екипи, сформирани от РЗИ, ЦСМП и лечебни заведения в страната.

Към 1 март са имунизирани общо 25 604 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, като информацията се събира ежемесечно. 

Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи в област Бургас – 5 648 граждани, от които 4 055 са трудноподвижни, а 1 593 – лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.  На територията на Столичната РЗИ са ваксинирани 1 860 трудноподвижни лица.

В Софийска област имунизирани са 1 667 лица. На територията на област Велико Търново с ваксини срещу COVID-19 са имунизирани 141 трудноподвижни граждани и 1 583 жители на труднодостъпни населени места. В област Стара Загора ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 1 698 желаещи.

В област Благоевград ваксини срещу COVID-19 са поставени на 1 111 граждани. За област Варна – имунизирани са 1 275 души, от които 374 трудноподвижни граждани и 901 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. 

В област Хасково ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 842 желаещи. За област Силистра броят им съответно е 909. В област Сливен са ваксинирани 814 лица. В област Перник ваксини срещу COVID-19 са поставени на 672 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.

На територията на област Ямбол са ваксинирани 739 трудноподвижни лица. 625 са имунизираните лица в област Кърджали.

602 трудноподвижни граждани и 114 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони са ваксинирани срещу COVID-19 в област Кюстендил. В област Русе ваксини срещу COVID-19 са поставени на 542 граждани, в област Търговище – на 566 граждани, в област Враца – на 446 граждани.

Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответното РЗИ, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравната инспекция, на ЦСМП или на лечебно заведение, според създадената в областта организация.

Информация за възможностите за ваксинация на трудноподвижни хора и живеещи в отдалечени райони можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Най-много са поставените бустерни дози във възрастовата група 60-69 г.

Плюс Мен 31 март 2022 г.

Статистиката в страната показва, че възрастното население е най-активно по отношение на поставянето на бустерни дози. Във възрастовата група 60-69 г. са поставени 189 304 дози, като това представлява 26% от всички приложени допълнителни (бустер) дози у нас към 30 март 2022 г., които са над 722 хил.

Във възрастовата група от 70 до 79 г. с бустерна ваксинация са малко над 175 хил. души.

Разпределението по отношение на завършения ваксинационен курс е по-различно. Най-голям е делът на гражданите с пълен ваксинационен курс между 40 и 49 г. – близо 384 хил. души. Общо за страната със завършен ваксинационен курс са 2 050 246 граждани.

Общо поставените дози ваксини срещу COVID-19 в страната са близо 4,4 млн., като най-предпочитана е ваксината Comirnaty на Pfizer/BioNTech, от която приложени са над 2,8 млн. дози. Следват Janssen – с поставени повече от 513 хил. дози, Spikevax – близо 500 хил. и Vaxzevria – около 480 хил. дози. Тази статистическа информация е достъпна на сайта https://plusmen.bg – част от кампанията на Министерството на здравеопазването „+мен“ за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Данните на сайта се актуализират ежедневно. На него е достъпна и информация за относителния дял на лицата с COVID-19, приети за болнично лечение, които не са ваксинирани. От 1 януари 2021 г. до 30 март 2022 г. 92,7% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са неваксинирани. За същия период болните от COVID, приети в интензивни болнични структури и неваксинирани, са малко над 97%. 

Сайтът дава информация и за общо поставените ваксини по области, в т.ч. за лицата със завършен ваксинационен курс и за тези с поставена бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, както и за постигнатия ваксинационен обхват на ниво област в проценти. Тези данни са достъпни единствено на портала https://plusmen.bg, изграден безвъзмездно от „Информационно обслужване“ АД за целите на кампанията „+ мен“.

 

 

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-та гестационна седмица на бременността

Плюс Мен 29 март 2022 г.

Ваксинация срещу COVID-19 при бременните жени да се извършва след 12-та гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“. Експертите са категорични: „Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода“.

Ваксинацията срещу COVID-19 може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата.

Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози. Основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.

На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините (на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna), заради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. Ваксините не съдържат съставки, които са вредни за бременните или за развитието на бебето, не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. Ваксините, базирани на иРНК технология, не навлизат в клетъчното ядро и не взаимодействат с човешката ДНК. Кратко време след ваксинацията организмът напълно разгражда всички съставки на ваксината.

Жените, които планират да заченат и правят инвитро опити, трябва да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като потенциалните усложнения при заразяване с коронавируса преди забременяване и по време на бременност могат да бъдат значителни.

Ваксинацията по никакъв начин не повлиява шансовете за забременяване – сега или в бъдеще. Редица проучвания показват, че ваксините срещу COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функция, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на жените, които са забременели след поставяне на ваксина. От друга страна, боледуването от COVID-19 може да доведе и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията.

Министерството на здравеопазването и Експертният съвет по акушерство и гинекология препоръчват на бременните и на жените, подложени на инвитро процедури, изборът на ваксина и моментът на ваксинация да бъдат консултирани с наблюдаващия специалист.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при жените в репродуктивна възраст, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg  – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

В прикачения файл е достъпна дигитална брошура по темата, разработена със съдействието на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“.

Брошура за женското здраве, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

Около 20% от преболедувалите COVID-19 страдат от пост-COVID състояния

 Плюс Мен 28 март 2022 г.

Около 20% или всеки 5-ти от преболедувалите COVID-19 продължават да имат оплаквания седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или съобщават за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър COVID-19.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания. Като пост-COVID състояние или дълъг COVID се дефинира широк диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса, причинител на COVID-19, или новопоявили се симптоми, които не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида. В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

Честотата на пост-COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г. Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг COVID – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

С повишен риск от развитието на пост-COVID състояния са хората със съпътстващи заболявания, особено астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване; жените - проучванията са категорични, че жените страдат от дълъг COVID много по-често от мъжете. Наличието на повече от пет симптома през първата седмица от острата фаза на заболяването също е свързано с по-висок риск от развитие на дълъг COVID-19, независимо от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване (например при не малък брой лица образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица и др.).

Научните данни показват, че лицата със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу COVID-19. Според проучване, проведено във Великобритания, при ваксинираните лица рискът от дълъг COVID е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

Повече информация за дългосрочните последици от COVID-19, както и за хората, при които рискът от последващи усложнения е по-висок, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

 

Изнесени пунктове, в които ще се извършва ваксинация срещу COVID-19 през почивните дни (26. и 27. март)

Плюс Мен 25 март 2022 г.

София:

На 26.03 (събота) и 27.03 (неделя) ще работят следните изнесени пунктове:

-       България мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.;

-       Парадайс мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.;

-       Сердика мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.;

-       Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“), с работно време 10 ч. – 18 ч.

Пловдив:

На 26. и 27. март 2022 г. изнесен пункт на РЗИ Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135), с работно време от 10 до 16 ч.

Бургас:

В почивните дни 26. и 27. март ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“, гр. Бургас, с работно време от 10 до 17 ч.

Благоевград:

На 26. март (събота) след 14 ч. ще има мобилен имунизационен кабинет в с. Пирин (община Сандански).

Велико Търново:

На 26. март 2022 г. в град Велико Търново ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново (ул. „Магистрална“ №17, вдясно от входа на супермаркет СВА), с работно време от 9:30 до 13 ч.

Враца:

На 26. 03 (събота) изнесени ваксинационни пунктове с работно време от 14 до 17 ч. ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3).

В почивните дни 26. и 27. март мобилен екип на РЗИ Враца ще извършва ваксинация по домовете. 

Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица. Препоръчваме гражданите, които желаят да се имунизират във временните пунктове, да се осведомят за работното им време предварително. С пълния списък на тези пунктове (по области) можете да се запознаете тук:

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/spisk-na-lz-i-rzi-po-oblasti/ 

 

Бустерна доза срещу COVID-19 може да се приложи на младежи от 12 до 17 г., вкл., 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина

Плюс Мен 25 март 2022 г.

От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината Comirnaty (на производителя Pfizer/BioNTech). Бустерната доза се поставя най-малко 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В тази възрастова група за първична имунизация одобрени в Европейския съюз са двете иРНК ваксини: Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna).

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. Бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и т.н.

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (т.нар. пост-COVID състояния).

При децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу COVID-19 и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст. Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура (редки случаи).

Можете да видите възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу Covid-19 тук.

Хората със захарен диабет и затлъстяване не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19

Плюс Мен 24 март 2022 г.

Хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 са с по-застрашени от тежко боледуване при заразяване със SARS-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението. Научните проучвания са категорични: при диабетиците с лош контрол на кръвната захар рискът от тежък COVID-19 и хоспитализация (включително налагаща интензивни грижи) е изключително висок. Пациентите с диабет често пъти имат придружаващите сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване – често пъти изискващо болнично лечение. Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение за по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

По тази причина международните здравни организации и институции препоръчват хората със захарен диабет да бъдат насърчавани да се ваксинират срещу COVID-19, както и да си поставят бустерна (допълнителна) ваксина, която ефективно предпазва от тежко боледуване и при заразяване с новите варианти на коронавируса.

Хората с тежко затлъстяване (ИТМ от 40 или повече) също попадат в рисковата група, при която вероятността от съпътстващи и последващи боледуването усложнения е по-голяма. По-висок е и рискът от хоспитализация и смърт. Затлъстяването често е съпътствано от инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания и др. Данни от проведени проучвания показват, че сред пациентите, при които се е наложило болнично лечение заради COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е значително по-висок.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко боледуване. Още в началото на пандемията беше установено, че затлъстяването е свързано с по-лоши клинични резултати при COVID-19. Свръхтеглото влияе негативно върху белодробната функция и е причина хората да са по-предразположени към заразяване с респираторни вируси (какъвто е и SARS-CoV-2) и развиване на прогресираща дихателна недостатъчност, тъй като белодробната им тъкан е подложена на много по-голямо налягане. Наднорменото тегло натоварва и сърдечно-съдовата система.

 

Министерството на здравеопазването стартира информационната кампания „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19

Плюс Мен 21 март 2022 г.

Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото „+ мен“ и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.

„Независимо че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за „зелен сертификат“, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила. Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация“, заяви министърът на здравеопазването проф. Сербезова по повод старта на Кампанията „+мен“.

В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т. н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. На www.плюсмен.бг са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.

Кампанията „+ мен“ има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.

Кампанията предвижда провеждането на редица дискусии в Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb. През следващите два месеца в платформата, достъп до която имат над 15 хил. медицински лица, с насоченост към общопрактикуващите лекари и медици от доболничната помощ ще бъдат проведени тематични събития за ваксинацията при пациенти с различни заболявания и състояния. Като част от кампанията „+ мен“ Министерството на здравеопазването започна и дискусии за ползите от ваксините и ваксинацията сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.  

Целевите групи, към които е насочена кампанията „+мен“, са: възрастни хора на и над 60 г.; лица с хронични заболявания; лица, страдащи от конкретни заболявания/с конкретни състояния; родители/настойници на деца от 5 до 11 г., вкл.; родители/настойници на деца и младежи от 11 до 17 г., вкл.; жени в репродуктивна възраст – в т. ч. планиращи бременност, бременни, кърмещи и правещи инвитро процедури; хора с по-висок професионален риск от заразяване със SARS-CoV-2 и тежко боледуване; социално уязвими групи от населението; преболедували COVID-19 граждани.

Партньори на кампанията са медицинските университети в страната, всички съсловни организации в сектор „Здравеопазване“ и всички национално представени пациентски организации, ключови наши болници, Българският Червен кръст, Националната мрежа на здравните медиатори, Националният съвет на религиозните общности в България, Националното сдружение на общините в Република България, медии, в т.ч. специализирани здравни сайтове, както и „Информационно обслужване“ АД, които разработиха сайта на кампанията. Всички партньори на инициативата можете да видите тук: https://плюсмен.бг/bg/about/partners

Повече за мисията на Кампанията „+мен“ можете да научите тук: https://плюсмен.бг/bg/about/campaign