Знаете ли, че...

ПлюсМен - Знаете ли че...* Какво е постигнато с въвеждането на ваксинопрофилактиката в България.

28 заболявания днес могат да бъдат предотвратени чрез ваксини. При повечето от ваксинопредотвратимите заболявания, е налице 95% намаление на заболяемостта. Световната здравна организация изчислява, че ваксините за деца спасяват над 4 милиона живота всяка година.

Първата ваксина е създадена от Едуард Дженър през 18 век в Обединеното кралство. Това е ваксината срещу смъртоносната болест вариола, позната като „едра шарка“. Сред първите държави, въвели задължителна ваксинация срещу едрата шарка, е и България. Ваксината става задължителна у нас през 1903 г.

Благодарение на ваксинациите вариолата сред хората вече е изкоренена в целия свят. Последният известен случай на спонтанна поява на заболяването в света, е регистриран през 1977 г. в Сомалия. През май 1980 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява пълна победа над едрата шарка.

Осемдесет и четири години след Дженър, френският химик и биолог Луи Пастьор обосновава научно общия метод за създаване на ваксини чрез отслабване на болестотворните свойства на инфекциозните агенти, като при това се запазва тяхната способност да създават имунитет. Пастьор не само дава на медицината метод за получаване на нови ваксини, но и сам разработва две такива – срещу бяс и срещу холера.

По същото време в Испания лекарят Хайме Феран също работи върху ваксина срещу холерата. По време на своята медицинска кариера той успява да създаде още ваксини: срещу чума, тетанус, тиф, туберкулоза и бяс.

Изследователят Хилари Копровски през 1950 г. провежда първото човешко изпитване на неговата атенюирана орална полиовирусна ваксина в щата Ню Йорк върху деца с интелектуални увреждания и деца с епилепсия. Ваксината е разработена заедно с изследователя Хералд Р. Кокс.ПлюсМен - Знаете ли че...* Какво е постигнато с въвеждането на ваксинопрофилактиката в България.

Нито едно дете от 20 ваксинирани не се разболява от полиомиелит и всички те придобиват антитела срещу полиовирус тип II. За да се одобри официално ефективността на ваксината през 1955 г., участие в проучванията взимат 1.3 млн. деца. В последствие одобрение на своята ваксина получава учения Джонас Едуард Солк, който също провежда проучвания, а участие в тях взимат жена му и тримата му сина.

От 1960 г. стартира тестването на ваксини на различни производители срещу морбили. Осем години по-късно започва приложението на по-отслабена ваксина срещу заболяването, използвайки щама на морбили на Джон Ендърс. Ваксината е разработена от Морис Хилеман и колеги. През 1971 г., ваксина, която защитава едновременно от морбили, паротит и рубеола е официално лицензирана – доказателство за напредъкът на ваксините.

Благодарение на масовата имунизация, дифтерията почти изчезва от развитите страни. Данните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията обаче сочат, че от средата на 2022 г. броят на случаите на дифтерия в Европейския съюз се увеличава. Рискът за лицата, които са ваксинирани да се заразят и заболеят е нисък, но лица без имунитет са застрашени от тежко протичане на заболяването. Това доказва, че макар някои заболявания вече да са рядко срещани, микроорганизмите, които ги причиняват, продължават да циркулират в отделни или във всички части на света.