Имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV)

! Имунизация срещу човешки папилома вирус се препоръчва за лица от 9 до 26 годишна възраст. При наличие на показания може да бъдат ваксинирани и жени до 45 г.

В България, Министерство на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV за момичета на възраст 10-13 г., в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.

Какво представлява заболяването?

Човешките папилома вируси (HPV) са включени в семейство с повече от 200 типа вируси, които могат да заразят определени (епителни) клетки на кожата и лигавиците. В зависимост от способността си да причиняват ракови заболявания, HPV се разделят на такива с висок или нисък риск. Към момента 12 типа HPV са определени като високорискови (онкогенни) - типове 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59.

Инфекцията с онкогенен HPV тип може да доведе до развитие на предракови и ракови изменения като: рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса, рак на гърлото и др.

Някои нискорискови HPV вируси могат да доведат до появата на т.нар. генитални брадавици (кондиломи) в областта на кожата на половите органи. Те често рецидивират и могат да са причина за сериозен физически и психологически дискомфорт.

Как се разпространява заболяването?

Най-често срещаният път на предаване на HPV е половият: по време на вагинален, анален или орален сексуален контакт със заразен партньор. Употребата на презерватив не може напълно да предотврати предаването на HPV. Заразяване може да се случи и без да има сексуален акт при близък контакт кожа в кожа или споделена употреба на предмети.

Човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител, без да знае за това.

Друг възможен начин на предаване на HPV е от заразена майка на новородено по време на раждането.

Макар и рядко HPV може да се предават: при използване на общи инструменти, напр. в медицинската практика; механично чрез ръка от едно място на друго на тялото или от ръката на родител върху тялото на дете; при допир с предмети, върху които са налични крусти, съдържащи вируси – напр. хавлии, дръжки на врати, в басейни или бани.

Последните начини на заразяване са по-характерни за неонкогенните типове HPV, които причиняват брадавици.

Какви са симптомите?

Заразяването с HPV протича безсимптомно, поради което може да стане веднага при започване на сексуален живот.

70-90% от случаите заразяването с HPV остава незабелязано, тъй като е безсимптомно и отзвучава спонтанно в рамките на 1-2 години.

Процесът от заразяване с HPV до развитие на раково заболяване е бавен и може да отнеме години, докато се установят видими прояви, като кървене и болка.

Кога трябва да се ваксинирам срещу HPV?

Препоръчително е ваксина срещу HPV да се приложи преди началото на сексуален живот и риск от заразяване с вируса. Жените и мъжете, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ваксинацията, въпреки че ползата от ваксините може да е по-малка. Това е така, тъй като те вероятно са били изложени на един или повече от типовете HPV, към които са насочени ваксините и някои от тях вече са заразени. Ваксините нямат терапевтичен ефект и ваксинацията няма да излекува настояща HPV инфекция или абнормни резултати от проведено изследване, но прилагането на HPV ваксина в тези случаи може да предпази от високорискови типове HPV, с които лицата не са заразени.

Коя ваксина срещу човешки папилома вирус се прилага у нас?

В България срещу HPV в аптечната мрежа е налична ваксината Gardasil 9 (Листовка).

От есента на 2023 г. ваксината Gardasil 9 ще се прилага и по Националната програма зa първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.

Кои са най-честите нежелани реакции?

Болка, зачервяване или подуване на мястото на инжетиране, възможно е и главоболие.