Хепатит А

Географското разпространение на хепатит А е повсеместно, по-често в места със занижени хигиенни условия и неадекватен контрол на питейната вода, като заболяемостта е тясно свързана със социо-икономическото развитие на страните.  

Неимунни пътуващи (неваксинирани и непреболедували) в развиващи се страни са изложени на значителен риск от инфекция, особено в условия с лош контрол на храната, питейната вода и канализацията.

Пътуващите са по-склонни да се заразят с хепатит А, ако посещават селски райони, пътуват в селски райони или често ядат или пият в условия на лоша хигиена. Въпреки това, дори пътници, отседнали в градски райони, курорти или луксозни хотели, които редовно са си мили ръцете си и са избирали внимателно храни и напитки, са били заразени при посещение на държави, в които хепатит А е често срещан.

Къде?

Ваксината следва да бъде закупена от аптека и да се постави от лекар.

Какво?

В България е налична комбинирана ваксина срещу хепатит А и Б – Twinrix adult (Листовка), която е за лица на и над 16 г. 

Как?

Имунизационна схема:

Стандартният курс на първична имунизация - състои се от три дози, които се поставят по схемата 0 м (произволно избрана дата за първата доза) – 1 м (втора доза 1 месец по-късно) – 6 м (трета доза 6 месеца от първата доза).

Съкратен курс на първична имунизация - състои се от три дози, които се поставят съответно на 0, 7, 21 ден. В случай, че се използва тази схема, е препоръчително приложението на четвърта доза 12 месеца след първата.

За изграждане на постваксинален имунитет е необходимо прилагането на пълната имунизационна схема.

Кога?

При възможност имунизацията следва да бъде започната шест месеца преди пътуване. Когато се предвижда пътуване в по-кратки срокове, които не позволяват завършването на стандартата имунизационна схема, може да се приложи съкратената схема.

Общи предпазни мерки - Избягвайте: храна, съхранявана няколко часа при стайна температура, такава от улични и плажни сергии или непреминала термична обработка; ястия от сурови или полусурови яйца, сурови или неготвени месо, риба или мекотели; продукти, различни от плодове и зеленчуци, които могат да се белят; вода от чешмата; лед, независимо от безопасността на водата, с която е приготвен; 

Бутилираните или пакетираните студени напитки обикновено са сигурни.