Synflorix - Синфлорикс

От какво пази?

SYNFLORIX е ваксина срещу инвазивно заболяване, пневмония и остър отит на средното ухо, причинявани от Streptococcus pneumoniae (пневмококи) при кърмачета и деца на възраст от 6 седмици до 5 години.

Кога се поставя?

SYNFLORIX се прилага в схема от 3 дози, разделени като 2 дози за първична имунизация от 2-ри и от 4-ти месец след раждането и една доза за реимунизация от 12 месечна възраст след раждането, но не по-рано от 6 месеца след втората доза.

Колко е ефективна?

В хода на клиничните проучвания е установено, че при 83.7% от ваксинираните деца на възраст 36 – 46 месеца, получили 2 дози първична ваксинация и 1 бустер доза, е установен защитен имунитет към ваксиналните серотипове и към кръстосано-реактивния серотип 19A.

Проучвания сочат, че ваксинацията с пневмококови конюгирани ваксини води до намаляване на заболяемостта от инвазивно пневмококово заболяване (менингит, сепсис, бактериемия, остеомиелит) както при ваксинирани деца (директен ефект), така и при неваксинирани лица от тяхното обкръжение (индиректен ефект).

Как действа ваксината?

Ваксината срещу пневмококи стимулира производството на специфични антитела (имунна защита) срещу съдържащите се в нея полизахаридни антигени на пневмококи от главните серотипове, отговорни за 56-90% от инвазивните пневмококови заболявания, за 30-50% от случаите на пневмококова пневмония и за 60-70% от клиничните епизоди на остър отит на средното ухо при деца до 5 г. в Европа.

Как се прилага?

Поставя се мускулно в бедрото на детето. При по-големи деца е възможно поставяне на ваксината в делтоидния мускул на ръката.

Кои са най-честите нежелани реакции?

Болка, зачервяване, оток в мястото на поставяне, раздразнителност, сънливост, повишена телесна температура (≥38.0°C).

Кога е въведена имунизацията срещу пневмококи у нас?

В България имунизацията срещу пневмококи е въведена за деца през 2010 г.

В кои други държави в ЕС се прилага ваксина срещу пневмококова инфекция при деца?

Във всички държави на ЕС.

Листовка за пациента:

Листовка на Европейската медицинска агенция (EMA)