Вие попитахте

На тази страница може да откриете публикувани отговори на поставените от постителите на ПлюсМен въпроси.

Въпрос: Здравейте! Детето ми е на 3г8м и не е ваксинирано се. Когато се роди, беше в увредено общо състояние и лекарите отложиха първите ваксини в болницата. Следващите ваксини не ги поставихме по препоръка на личния лекар, въпреки че специалистът, който следи детето каза да ги поставим. (с ВСМ е). Сега имаме издаден документ, че е освободена от ваксини, но аз искам да й ги поставим. Тук идва и проблемът - личният лекар отказва да ги постави. Какви са моите ходове от тук нататък? Може ли да ги постави педиатърът на детето, а не личния лекар? 


Отговор: Здравейте! Освобождането от областна комисия е за конкретен период от време, а не пожизнено. В тази връзка следва да проверите докога е периодът на освобождаването на детето и след това да поставите ваксините. Друг вариант е, въз основа на становище от лекарят специалист, че детето може да бъде имунизирано, да поискате второ становище от областната комисия и тя да отмени предходното, поради промяна в обстоятелствата. Ваксини по Имунизационния календар в страната се поставят от общопрактикуващите лекари. По изключение се прилагат от други лекари, но само със знанието и съдействието на РЗИ, която осигурява необходимите ваксини.
Съдействие за изготвяне на имунизационната схема може да потърсите от РЗИ.

Въпрос: Интересува ме дали се предвижда въвеждане на имунизация против коклюш при бременните жени в третия триместър на бременността, с цел защита на новородените.
Това е практика в доста от европейските държави и не виждам причина да не се прави и в България.


Отговор: Здравейте! В предстоящо изменение на Наредба № 15 за имунизациите в Република България се предвижда да се актуализира информацията относно ваксината с намалено антигенно съдържание на тетанични, дифтерийни и коклюшни антигени като се допълни с информация, че същата е показана и за имунизация при бременни жени.

Въпрос: Привет! В класа на дъщеря ми има дете с коклюш, била е контактактна. Нямаме сложена ваксината която е на 12 г. Може ли сега да бъде ваксинирана като е била контактна или трябва да изчакам да изтече 14 дневния карантинен срок.


Отговор: Здравейте! Съгласно чл. 40 от Наредба № 6 от 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести предавани по въздушно-капков път, имунизация при контактни лица се провежда след изтичането на най-малко 14 дни от датата на последния контакт с болно от коклюш лице.

Въпрос: Здравейте! Имам дъщеря на пет години живеем в Дания, откакто се е родила има всичките ваксини от Дания. Правим план да се приберем за постоянно живеене в България.Може ли детето ми да започне на училище с датската система за ваксини в България?


Отговор: Здравейте! Ежегодно, в началото на учебната година, в съответствие с изискванията на Наредба № 3 от 2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училищата, общопрактикуващият лекар изпраща чрез родителите данни за здравословното и имунизационното състояние на детето. В тази връзка Вашето дете трябва да е получило всички ваксини, съгласно Имунизационния календар на страната. Видно от електронната страница на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, при сравняване на имунизационните схеми в двете държави, основните разлики са свързани с липсата на имунизация срещу туберкулоза и хепатит Б в Дания. Препоръчително е след установяване в България и избор на общопрактикуващ лекар да обсъдите поставянето на посочените ваксини, имайки предвид българския имунизационен календар, както и по-високата заболяемост от цитираните заболявания у нас в сравнение с Дания, което създава, макар и минимален риск, за неваксинирани лица.

Въпрос: Здравейте! Предстои ми пътуване до Южна Африка и Зимбабве в края на месец април. Желая да си направя всички задължителни и препоръчителни ваксини (жълта треска, коремен тиф, хепатит А и Б). Можете ли да споделите лист със здравни заведения, където ваксините могат да бъдат приложени? Или най-малкото от къде мога да открия повече информация по темата? 


Отговор: Здравейте! Във връзка с посочената от Вас информация за пътуване до Южна Африка и Зимбабве Ви информираме, че съгласно препоръките за ваксинация и изискванията на Световна здравна организация за имунизация срещу жълта треска, за посочените държави задължителна имунизация срещу жълта треска не е необходима (не се изисква). Информация е достъпна тук. По отношение на препоръчителните имунизации, ваксина срещу хепатит А и Б може да поставите при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ или в друг лекарски кабинет, след като си я закупите от аптечна мрежа. Желателно е, преди пътуване, да проверите имунизационния си статус срещи тетанус и дифтерия и евентуално да поставите пропусната доза. Също така е препоръчително да се консултирате с паразитолог по отношение на риска от малария в държавите, в които ще пътувате. Списъкът с лечебните заведения и кабинети на РЗИ, в които се поставя ваксина срещу жълта треска е публикуван на интернет страницата на МЗ тук

Въпрос: Какво е името на ваксината против пневмококи?


Отговор: Здравейте! Към момента, за изпълнение на Имунизационния календар на Република България при деца под 1 г. се прилага ваксината Synflorix.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонен грип и пневмококови инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. се прилага ваксината Prevenar 13.

Въпрос: Здравейте! Пропуснах да си поставя ваксина против грип навреме. Въпросът ми е има ли смисъл да се постави в края на януари или е късно. И по-общо, ако може да обясните дали може да се поставя такава ваксина по време съществуваща грипна епидемия.


Отговор: Здравейте! Съгласно нормативната уредба в страната (Наредба № 15 за имунизациите в Република България) имунизация срещу грип се препоръчва да се извършва ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон. Написано е още, че имунизации срещу грип могат да се извършат и по време на целия епидемичен сезон. Имунизации по време на грипна епидемия са препоръчителни за всички лица, които не са се ваксинирали преди това. Следва да се има предвид че е възможно ваксинирано лице да се зарази и заболее от грип преди ваксината да е създала имунитет, поради по-голямата вероятност от контакт с болен по време на епидемия. Въпреки това, трябва да се има предвид, че грипните епидемии протичат в повечето случаи на две вълни с интервал от 1-2 месеца и макар и късно да е поставена ваксина вероятно ще предпази поне от второто епидемично разпространение на грипните вируси.

Въпрос: Аз съм на 70 години, лекар микробиолог. Моята лична лекарка заяви, че няма да поставя пневмококова ваксина. Мога ли да си поставя тази ваксина в СРЗИ и кога мога да направя това?


Отговор: Здравейте! Безплатна пневмококова ваксина и нейното прилагане по национална програма от следващия месец ще е възможно все още само при общопрактикуващите лекари. Препоръчваме да докладвате поименно Вашия ОПЛ в Българския лекарски съюз за непрофесионално и вредно за Вас отношение, което Ви лишава от възможността да се ваксинирате и да се предпазите от пневмококово заболяване и свързаните с него усложненя.

Въпрос: Здравейте! Синът ми е на 1 година, като има увеличени външни ликворни пространства или външна хидроцефалия с неуточнен произход. В момента е със всички поставени ваксини, като ни предстои реимунизацуя и въпросът ми е свързан има ли проучване за ефекта от някоя от предстоящите ваксини при деца с хидроцефалия и изисква ли се отлагане. Открих медицинска информация за ваксината при коклюш, че не се прилага при наришения на нервната система. Той не е имал за момента такива, но пък диагнозата му е без ясна причина и все още не знаем какво доведе до увеличението на ликворните пространства. Попаднах на американски доклад, че там не реимунизирар деца с хидроцефалия с тази ваксина.


Отговор: Здравейте! Както сте посочили, детето Ви е с всички поставени ваксини за възрастта, което включва и три приема на шесткомпонентна ваксина, съдържаща коклюшни антигени. В Кратките характеристики на ваксините, съдържащи коклюшни компоненти е посочено като противопоказание неконтролирано неврологично нарушение или неконтролирана епилепсия, докато лечението на заболяването не се определи, състоянието не се стабилизира и ползата очевидно не превиши риска. Освен това, в Наредба № 15 за имунизациите в Република България, като противопоказание за имунизация по Имунизационния календар в Приложение № 10 към чл. 20, ал. 1 е посочено само епилепсия и то до влизане в ремисия. Считаме, че посоченото от Вас заболяване не влиза в изброените неврологични състояния. Преценката за неврологичното състояние на детето е на лекуващия детски невролог, който до момента не е отложил имунизация. Също така, предвид, че реимунизацията „повтаря“ вече приложени ваксини с цел подсилване на изградения имунен отговор, не следва детето да е противопоказано за реимунизация срещу коклюш. При възникнали притеснения Ви препоръчваме отново да проведете консултация с лекуващия невролог.

Въпрос: Здравейте, последната адаптирана ваксина, която си поставих, беше през м. Октомври 2023 година. Мога ли да си поставя нов бустер през м.февруари и къде в София извършват ваксинация към днешна дата?


Отговор: Здравейте! Към момента няма препоръка за поставяне на втори бустер от ваксината XBB.1.5, поради което и електронният ковид регистър няма да допусне регистрация на нова доза.


Ако желаете, можете да изпратите своите въпроси към експертите от Министерство на здравеопазването, които в най-кратки срокове ще върнат отговор с подробна информация и факти, потвърждаващи становището.

Задай въпрос