Вие попитахте

На тази страница може да откриете публикувани отговори на поставените от постителите на ПлюсМен въпроси.

Въпрос: Здравейте! Аз съм набор 89 и подлежа на реимунизация за тетанус и дифтерия. Въпросът ми е безопасно ли е за бебето ми тъй като в момента го кърмя? Благодаря


Отговор: Здравейте! Поставянето на ваксина срещу тетанус и дифтерия е безопасно за кърмещи жени.

Въпрос: Здравейте! Имам бебе на 4м и 19 дни. Има поставена първа доза от ваксината от дифтерия, тетанус и коклюш и една доза ротавирусна ваксина. Тъй като имаше изолирана клебсиела във фецес с прояви на кръв и слуз в изпражненията, отложихме поставянето на ваксините. Предвид ситуацията с коклюш в страната съм силно притеснена. Пречка ли е наличието на чревна дисбактериоза за поставяне на ваксината? 


Отговор: Здравейте! Наличието на чревна дисбактериоза не е противопоказание за ваксинация. Обсъдете с лекуващия лекар за възможно най-ранно прилагане на ваксината.

Въпрос: Може ли да се сложи по-рано ваксината срещу коклюш на бебе на месец и половина или задължително трябва да е навършило два месеца? 


Отговор: Здравейте! На този етап, поставянето на ваксина срещу коклюш при новородени е възможно само при навършена двумесечна възраст. Минималната възраст за прилагане на задължителна имунизация или реимунизация е посочена в Имунизационния календар – Приложение № 1 към Наредба № 15 за имунизациите в република България.

Въпрос: Аз съм роден 1986 г. Нужно ли ми е да си направя реваксинация за кокюш и какъв е редът ако е да? Или ваксините, които са ми поставяни са достатъчни. Благодаря!


Отговор: Здравейте! Вероятно имате поставени ваксини срещу коклюш през първите 4 години от живота Ви. Използваните при Вас ваксини са били целоклетъчни, при които създаденият имунен отговор се приема за по-дълготраен. Предвид че заболяването се регистрира основно при деца, а при възрастни случаите са единични, рискът на този етап за Вас е относително малък. Въпреки това, при желание от Ваша страна, може да си поставите допълнителна доза ваксина срещу коклюш, като за целта следва да я закупите от аптечната мрежа.

Въпрос: Може ли да се постави ваксина срещу коклюш по време на кърмене и ще се предадат ли антитела на бебето, ако то няма все още поставена ваксина (няма два месеца)? Имате ли някаква информация! 


Отговор: Здравейте! Да, може да се ваксинирате, докато кърмите. Данните за преминаване на антитела след ваксинация през кърмата обаче, са ограничени и към момента, съгласно данните в Кратката характеристика на продукта на прилаганата в страната ваксина, това не се потвърждава.

Въпрос: След няколко дни дъщеря ми ще навърши 18 години. Има реваксинация за дифтерия и тетанус на 12 годишна възраст, но не и за коклюш, защото коклюшната компонента е включена към ДТ по-късно. Може ли сега да й направим реваксинация с трите компоненти на ваксината?


Отговор: Здравейте! Да, възможно е да се ваксинирате срещу коклюш. Поради това, че не попадате в групата на подлежащите лица, ваксина трябва да закупите от аптечната мрежа.

Въпрос: Здравейте! Детето ми е на 3г8м и не е ваксинирано се. Когато се роди, беше в увредено общо състояние и лекарите отложиха първите ваксини в болницата. Следващите ваксини не ги поставихме по препоръка на личния лекар, въпреки че специалистът, който следи детето каза да ги поставим. (с ВСМ е). Сега имаме издаден документ, че е освободена от ваксини, но аз искам да й ги поставим. Тук идва и проблемът - личният лекар отказва да ги постави. Какви са моите ходове от тук нататък? Може ли да ги постави педиатърът на детето, а не личния лекар? 


Отговор: Здравейте! Освобождането от областна комисия е за конкретен период от време, а не пожизнено. В тази връзка следва да проверите докога е периодът на освобождаването на детето и след това да поставите ваксините. Друг вариант е, въз основа на становище от лекарят специалист, че детето може да бъде имунизирано, да поискате второ становище от областната комисия и тя да отмени предходното, поради промяна в обстоятелствата. Ваксини по Имунизационния календар в страната се поставят от общопрактикуващите лекари. По изключение се прилагат от други лекари, но само със знанието и съдействието на РЗИ, която осигурява необходимите ваксини.
Съдействие за изготвяне на имунизационната схема може да потърсите от РЗИ.

Въпрос: Интересува ме дали се предвижда въвеждане на имунизация против коклюш при бременните жени в третия триместър на бременността, с цел защита на новородените.
Това е практика в доста от европейските държави и не виждам причина да не се прави и в България.


Отговор: Здравейте! В предстоящо изменение на Наредба № 15 за имунизациите в Република България се предвижда да се актуализира информацията относно ваксината с намалено антигенно съдържание на тетанични, дифтерийни и коклюшни антигени като се допълни с информация, че същата е показана и за имунизация при бременни жени.

Въпрос: Привет! В класа на дъщеря ми има дете с коклюш, била е контактактна. Нямаме сложена ваксината която е на 12 г. Може ли сега да бъде ваксинирана като е била контактна или трябва да изчакам да изтече 14 дневния карантинен срок.


Отговор: Здравейте! Съгласно чл. 40 от Наредба № 6 от 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести предавани по въздушно-капков път, имунизация при контактни лица се провежда след изтичането на най-малко 14 дни от датата на последния контакт с болно от коклюш лице.

Въпрос: Здравейте! Имам дъщеря на пет години живеем в Дания, откакто се е родила има всичките ваксини от Дания. Правим план да се приберем за постоянно живеене в България.Може ли детето ми да започне на училище с датската система за ваксини в България?


Отговор: Здравейте! Ежегодно, в началото на учебната година, в съответствие с изискванията на Наредба № 3 от 2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училищата, общопрактикуващият лекар изпраща чрез родителите данни за здравословното и имунизационното състояние на детето. В тази връзка Вашето дете трябва да е получило всички ваксини, съгласно Имунизационния календар на страната. Видно от електронната страница на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, при сравняване на имунизационните схеми в двете държави, основните разлики са свързани с липсата на имунизация срещу туберкулоза и хепатит Б в Дания. Препоръчително е след установяване в България и избор на общопрактикуващ лекар да обсъдите поставянето на посочените ваксини, имайки предвид българския имунизационен календар, както и по-високата заболяемост от цитираните заболявания у нас в сравнение с Дания, което създава, макар и минимален риск, за неваксинирани лица.


Ако желаете, можете да изпратите своите въпроси към експертите от Министерство на здравеопазването, които в най-кратки срокове ще върнат отговор с подробна информация и факти, потвърждаващи становището.

Задай въпрос