Вие попитахте

На тази страница може да откриете публикувани отговори на поставените от постителите на ПлюсМен въпроси.

Въпрос: Какво е името на ваксината против пневмококи?


Отговор: Здравейте! Към момента, за изпълнение на Имунизационния календар на Република България при деца под 1 г. се прилага ваксината Synflorix.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонен грип и пневмококови инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. се прилага ваксината Prevenar 13.

Въпрос: Здравейте! Пропуснах да си поставя ваксина против грип навреме. Въпросът ми е има ли смисъл да се постави в края на януари или е късно. И по-общо, ако може да обясните дали може да се поставя такава ваксина по време съществуваща грипна епидемия.


Отговор: Здравейте! Съгласно нормативната уредба в страната (Наредба № 15 за имунизациите в Република България) имунизация срещу грип се препоръчва да се извършва ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон. Написано е още, че имунизации срещу грип могат да се извършат и по време на целия епидемичен сезон. Имунизации по време на грипна епидемия са препоръчителни за всички лица, които не са се ваксинирали преди това. Следва да се има предвид че е възможно ваксинирано лице да се зарази и заболее от грип преди ваксината да е създала имунитет, поради по-голямата вероятност от контакт с болен по време на епидемия. Въпреки това, трябва да се има предвид, че грипните епидемии протичат в повечето случаи на две вълни с интервал от 1-2 месеца и макар и късно да е поставена ваксина вероятно ще предпази поне от второто епидемично разпространение на грипните вируси.

Въпрос: Аз съм на 70 години, лекар микробиолог. Моята лична лекарка заяви, че няма да поставя пневмококова ваксина. Мога ли да си поставя тази ваксина в СРЗИ и кога мога да направя това?


Отговор: Здравейте! Безплатна пневмококова ваксина и нейното прилагане по национална програма от следващия месец ще е възможно все още само при общопрактикуващите лекари. Препоръчваме да докладвате поименно Вашия ОПЛ в Българския лекарски съюз за непрофесионално и вредно за Вас отношение, което Ви лишава от възможността да се ваксинирате и да се предпазите от пневмококово заболяване и свързаните с него усложненя.

Въпрос: Здравейте! Синът ми е на 1 година, като има увеличени външни ликворни пространства или външна хидроцефалия с неуточнен произход. В момента е със всички поставени ваксини, като ни предстои реимунизацуя и въпросът ми е свързан има ли проучване за ефекта от някоя от предстоящите ваксини при деца с хидроцефалия и изисква ли се отлагане. Открих медицинска информация за ваксината при коклюш, че не се прилага при наришения на нервната система. Той не е имал за момента такива, но пък диагнозата му е без ясна причина и все още не знаем какво доведе до увеличението на ликворните пространства. Попаднах на американски доклад, че там не реимунизирар деца с хидроцефалия с тази ваксина.


Отговор: Здравейте! Както сте посочили, детето Ви е с всички поставени ваксини за възрастта, което включва и три приема на шесткомпонентна ваксина, съдържаща коклюшни антигени. В Кратките характеристики на ваксините, съдържащи коклюшни компоненти е посочено като противопоказание неконтролирано неврологично нарушение или неконтролирана епилепсия, докато лечението на заболяването не се определи, състоянието не се стабилизира и ползата очевидно не превиши риска. Освен това, в Наредба № 15 за имунизациите в Република България, като противопоказание за имунизация по Имунизационния календар в Приложение № 10 към чл. 20, ал. 1 е посочено само епилепсия и то до влизане в ремисия. Считаме, че посоченото от Вас заболяване не влиза в изброените неврологични състояния. Преценката за неврологичното състояние на детето е на лекуващия детски невролог, който до момента не е отложил имунизация. Също така, предвид, че реимунизацията „повтаря“ вече приложени ваксини с цел подсилване на изградения имунен отговор, не следва детето да е противопоказано за реимунизация срещу коклюш. При възникнали притеснения Ви препоръчваме отново да проведете консултация с лекуващия невролог.

Въпрос: Здравейте, последната адаптирана ваксина, която си поставих, беше през м. Октомври 2023 година. Мога ли да си поставя нов бустер през м.февруари и къде в София извършват ваксинация към днешна дата?


Отговор: Здравейте! Към момента няма препоръка за поставяне на втори бустер от ваксината XBB.1.5, поради което и електронният ковид регистър няма да допусне регистрация на нова доза.

Въпрос: Днес - 12.01.2024 г. личната ми лекарка /д-р Полина Попова от филиала на 18ДКЦ-гр.София-кв.Левски В/ каза, че не е чувала за такава ваксина и не знае нищо за програмата за безплатно поставяне на възр.хора. Аз съм на 66 години с 91% телк след операция от рак. Къде мога да се ваксинирам,след като тя отказва? Моля за Вашето съдействие.


Отговор: Здравейте! Прилагането на пневмококови ваксини при лица на и над 65 г. предстои да започне евентуално в края на м. януари или в началото на м. февруари, за което общопрактикуващите лекари ще бъдат информирани. Пневмококови ваксини ще могат да се прилагат в рамките на цялата година, поради което може да се обърнете към Вашия лекар отново другия месец.

Въпрос: Здравейте, 
Аз съм жена на 35 години, раждала съм веднъж и въпросът ми е дали мога да си поставя ваксина срещу HPV? Има ли смисъл да я правя ? Какъв е протоколът на приложение? Безопасно ли е при една евентуална бременност скоро след поставянето? 


Отговор: Здравейте! Ваксината срещу HPV (Гардазил 9) е показана за активна имунизация на лица от 9-годишна възраст нагоре, за предпазване от премалигнени лезии и карцином, засягащ цервикса, вулвата, вагината и ануса, причинени от ваксиналните HPV типове и за предпазване от генитални брадавици (Condyloma acuminata), причинени от определени HPV типове. Ваксината е препоръчителна и за млади жени на възраст на и над 35 г., независимо от това дали са раждали или не. При лица от 15 г. нагоре Гардазил 9 се прилага в 2-дозова схема - 0, 2, 6 месеца, закупува се от аптеката от лицето и се прилага от ОПЛ, в имунизационния кабинет на РЗИ или от друг медицински специалист. Ваксината не се препоръчва да се прилага по време на бременност, въпреки че не са установени увреждания на плода, при бременни жени, ваксинирани без да знаят за бременността. Ваксината може да се постави скоро след раждане и не е противопоказана при кърмене.

Въпрос: Аз съм случай на серопозитивен ревматоиден артрит. Трябва ли да очаквам обостряне на симптомите си след ваксинация? В момента не съм на имуносупресивно лечение. Какво мога да направя, за да намаля симптомите през това време?


Отговор: Здравейте! От проведени 2 проучвания с пациенти с ревматоиден артрит (РА), които са получили ваксина срещу COVID-19 е установено, че в едното при нито 1 от общо 100 ваксинирани не е възникнало обостряне на РА, а в другото - по малко от 5% от 1600 ваксинирани са съобщили за нов епизод на РА.

Ползите от ваксинацията срещу COVID-19 при лица с РА надвишава рисковете от обостряне на заболяването, поради възможността от тежко протичане на инфекцията, сърдечно-съдови и други усложнения при такива пациенти.

Консултация може да се направи и с наблюдаващия ревматолог за обсъждане на евентуално лечение при необходимост.

Въпрос: Къде мога да се ваксинирам срещу Херпес Зостер и какви ваксини има в България?
На 72 години съм.


Отговор: Здравейте! За съжаление в България няма регистрирана за продажба ваксина срещу херпес зостер.

Въпрос: Дъщеря ми е студентка в Германия от 2022 г. и е с ЕЗОК. Предстои ѝ семестър в Тайланд (около 5 месеца), за където има препоръки за поставяне на ваксини срещу бяс, тиф и японски енцефалит, Има ли възможност за ваксинация  против тиф и японски енцефалит в България? Към кого (НЦЗПБ или лечебно заведение/личен лекар) трябва да се обърнем за консултация и евентуално поръчка и поставяне на тези ваксини? Ще бъдем благодарни ако можете да ни предоставите информация за цените на ваксините, както и дали има възможност за покриване на стойността на ваксините по линията на здравно осигуряване/ международна здравна застраховка.


Отговор: Здравейте! За съжаление ваксините срещу коремен тиф и японски енцефалит не са налични в България. Препоръчваме тяхното поставяне да се извърши в Германия или в друга държава.


Ако желаете, можете да изпратите своите въпроси към експертите от Министерство на здравеопазването, които в най-кратки срокове ще върнат отговор с подробна информация и факти, потвърждаващи становището.

Задай въпрос