Вие попитахте

На тази страница може да откриете публикувани отговори на поставените от постителите на ПлюсМен въпроси.

Въпрос: Имам 3 поставени ваксини срещу Covid-19.Следва ли да бъда поставена под карантина вследствие контакт с лице, позитивен за Covid-19?


Отговор: Условията и редът за извършване на задължителна карантина на лица, контактни на лица, болни от и заразоносители на COVID-19 са нормативно разписани в Наредба Н-2 от 2022 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19.

Съгласно цитирания нормативен акт, лица, които са със завършен ваксинационен курс или имат поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19 през последните 90 дни, не се считат за контактни лица, с изключение на случаите, в които тези лица работят с рискови групи от населението (възрастни, лица с хронични заболявания и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване, като социални услуги или места за лишаване от свобода.

В тази връзка, ако последната доза ваксина срещу COVID-19 Ви е приложена преди по-малко от 90 дни, то Вие не подлежите на карантина, освен ако не попадате в посочените изключения.

Въпрос: На 74 години съм. Ваксинирам със трикратно –първа, втора доза и бустер с препарата на Модерна – сега СпайкВакс – Spikevax. От сайта разбирам, че няма да има доставка на Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 за есен зима 23/24 – моля потвърдете или посочете очаквано наличие. В тази ситуация мога ли да се ваксинирам с адаптираната ваксина на Пфайзер Comirnaty Original/Omicron BA.1


Отговор: Здравейте! От 27.09.2023 г. стартира ваксинационната кампания срещу Omicron XBB.1.5 в страната. За настоящия есенно-зимен сезон в България ще е налична само ваксината Comirnaty Omicron XBB.1.5.

Лица, получили първична имунизация или допълнителни (бустерни) дози срещу COVID-19, независимо от приложената ваксина, могат да получат 1 доза Comirnaty Omicron XBB.1.5 не по-рано от 3 месеца от датата на последната поставена доза ваксина.

Въпрос: Здравейте! Ваксиниран съм през м. януари с пета бустерна ваксина, мога ли сега да се ваксинирам срещу новите разновидности на ковид?


Отговор: Здравейте! Ваксината срещу Omicron XBB.1.5 е показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19 на всички лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо от предишния им ваксинационен статус за COVID-19.

На лица, които преди това са били ваксинирани с ваксина срещу COVID-19, ваксината срещу Omicron XBB.1.5 трябва да се приложи най-малко 3 месеца след последната доза ваксина срещу COVID-19. 

С прилагането на новата ваксина срещу Omicron XBB.1.5 се очаква ваксинираните лица да са с по-добра защита срещу тежко боледуване, хоспитализация и смърт от COVID-19, причинен от разпространяващите се в момента варианти, както и да е ефективна и срещу други подварианти XBB, които могат да преобладават през есенно-зимния сезон на 2023-2024 г.

Въпрос: Здравейте, поставих си само една доза от ваксината на Pfizer/не успях за втората доза, имах здравословни проблеми/. Възможно ли е сега да си поставя от новата ваксина? Само към ваксината на Pfizer не съм алергична.


Отговор: Здравейте! Да, възможно е. Независимо от Вашия имунизационен статус до момента, може да получите ваксина Comirnaty Omicron XBB.1.5. Необходимо е да са изминали поне 3 месеца от датата на поставената доза ваксина.

Въпрос: Здравейте, на дъщеря ми ѝ предстои реваксинация срещу морбили, проблем ли е че е на 13 години (а не 12) в момента? Понеже ходи на училище и на различни извънкласни занимания, колко дни е разумно да остане вкъщи покрай ваксинацията? Четох че имунитета спада непосредствено след поставянето на ваксина.


Отговор: Здравейте! Съгласно Имунизационния календар на Република България, реимунизация срещу морбили се извършва през дванадесетата година от живота на децата. Отлагането на имунизация/реимунизация крие риск от евентуално заразяване на детето, поради спад в постваксиналния имунитет. В тази връзка е препоръчително да имунизирате детето си при първа възможност с комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола M-M-MVaxPro.

Няма данни, които да подкрепят твърдението, че прилагането на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола е свързано със спад в имунитета, поради което няма препоръки за спазване на период на въздържание от дейности след ваксинация.

Въпрос: Здравейте, аз /61 г./ и мъжът ми /65 г./ преболедувахме COVID-19 в началото на септември. Имаме предишни ваксини /аз - 5, а мъжът ми - 4 бр./. Последно съм ваксинирана есента 2022 г., а мъжът ми - пролетта 2022 г. Колко време след преболедуването можем да се ваксинираме?


Отговор: Здравейте! Ваксина срещу COVID-19 след преболедуване се прилага след клинично оздравяване като е препоръчително да се изчакат 3 месеца от датата на положителния лабораторен резултат за коронавирусна инфекция.

Следва да имате предвид, че периодът на прилагане на ваксина след преболедуване от COVID-19 се определя от лекар, в зависимост от клиничното състояние на лицето. При установен риск от заразяване срокът може да бъде съкратен.

Въпрос: Здравейте, изгубила съм имунизационния си паспорт и личната амбулаторна карта с прегледи и имунизации до 18 г. възраст. Вероятно е станало при смяна на лични лекари, мой пропуск. Оттогава не съм имунизирана. Правих опит преди повече от 10 години да потърся съдействие за поставяне на ваксина против морбили в столичната РЗИ, но ми бе отказано.

Сега съм на 41 години. Какво мога да направя, за да ми бъдат поставени задължителни ваксини оттук насетне?


Отговор: Здравейте! Отговорност на всяко лице е да съхранява документацията за проведените му имунизации. Поради липсата на единна база данни за проведените в страната имунизации, справка за приложените Ви ваксини е невъзможна.

Съгласно Имунизационния календар на Република България, след 18 г. възраст всеки български гражданин подлежи на периодични реимунизации (през 10 години) срещу тетанус и дифтерия от 25 годишна възраст, т.е. на 25 г., на 35 г., на 45 г., на 55 г., на 65 г., на 75 г., на 85 г., на 95 г. Задължителни реимунизации се поставят от общопрактикуващия лекар, към когото може да се обърнете, поради пропусната реимунизация през предходните години.

По отношение на имунизацията срещу морбили, при желание от Ваша страна комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (M-M-RVaxPro) може да си поставите като препоръчителна имунизация при общопрактикуващия лекар, в имунизационен кабинет на РЗИ или в друго лечебно заведение. Ваксината се закупува от аптека и се поставя срещу заплащане.

По отношение на морбили е възможно да проведете и лабораторно серологично изследване за наличие на антитела от клас IgG. При наличие на защитен титър, прилагането на ваксина не е необходимо.

Провеждането на лабораторни изследвания за всички ваксинопредотвратими заболявания не е възможно и не е препоръчително.

Въпрос: Здравейте! Мъж на 38 години съм и се интересувам дали мога да се ваксинирам срещу HPV. Разбирам, че фокусът е върху подрастващи момичета, но данните показват, че вирусът се разпространява сред всички. Има ли одобрени препарати в България / ЕС? Кой може да го постави?


Отговор: В България е одобрена за приложение ваксината срещу HPV с търговско наименование Gardasil 9. Съгласно Кратката характеристика на продукта, ваксината е показана за активна имунизация на лица след 9-годишна възраст, за предпазване от следните HPV заболявания:

  • Премалигнени лезии и карцином, засягащ цервикса, вулвата, вагината и ануса, причинени от ваксиналните HPV типове.
  • Генитални брадавици (Condyloma acuminata), причинени от определени HPV типове.

В тази връзка, ваксина може да се поставя и на лица на Вашата възраст, като при лица на възраст на и над 15 години, към момента на първото инжектиране Gardasil 9 трябва да се прилага по 3-дозова схема (0, 2, 6 месеца).

Следва да имате предвид, че лица, които са сексуално активни, могат да се възползват от ваксинацията, но те могат да имат по-малка полза. Това е така, защото те може вече да са били изложени на един или повече от типовете HPV, към които са насочени ваксините. Въпреки това хората, които вече са били заразени с един или повече HPV типове, ще бъдат защитени срещу другите HPV типове във ваксината, с които все още не са били инфектирани.

Въпрос: Здравейте! На 70 години съм, с ХОББ, и бих искала да се ваксинирам срещу грип и, евнтуално, срещу Ковид. Имам три ваксини срещу Ковид (Пфайзер) и преди година преболедувах сравнително леко. Трябва ли да се ваксинирам отново или тези ваксини и боледуването са достатъчни за изграждане на имунитет?

Ако се налага ново ваксиниране срещу Ковид, то как да го съчетая с ваксинирането срещу грип, на което особено държа? Коя ваксина да поставя първо, какъв период да има между двете ваксинации?


Отговор: Причинителят на COVID-19 – вирусът SARS-CoV-2 се характеризира с голяма изменчивост, поради което създаден имунитет от предходни ваксини или преболедуване може да не Ви предпази от новите вирусни варианти. Наличните данни показват, че имунитетът отслабва, поради което прилагането на нова вариантна ваксина ще осигури адекватна защита срещу циркулиращите варианти на причинителя на коронавирусна инфекция.

В тази връзка са и препоръките на Националния експертен съвет по имунизации, с оглед на нарастване на броя на заболелите от COVID-19, предстоящия есенно-зимен сезон и очакваното повишаване на  заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в т.ч. грип, които допълнително биха утежнили протичането на коронавирусна инфекция при лица в риск. Ваксина срещу COVID-19 – Omicron XBB 1.5 е препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години, както и лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта.

Препоръчително е и прилагането на ваксина срещу сезонен грип при същите лица. Прилагането на двете ваксини може да стане едновременно, като двете ваксини се инжектират на различни места (напр. в горната част на двете ръце). Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Въпрос: Искам да се ваксинираме с жена ми за ковид и противогрипна. Може ли и за двете? И коя трябва да е първа и с какъв интервал?


Отговор: Здравейте, прилагането на ваксини срещу COVID-19 и грип може да стане едновременно, като двете ваксини се инжектират на различни места (напр. в горната част на двете ръце). Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Обръщаме внимание, че ваксините срещу COVID-19 са безплатни за всички български граждани, като следва да заявите желанието си за имунизация при общопрактикуващия лекар, имунизационния кабинет на РЗИ или определено за целта лечебно заведение.

За препоръчителна имунизация срещу грип, следва да се обърнете отново към ОПЛ или друг лекар, като ваксината се купува от аптеката и се поставя срещу заплащане. На безплатни ваксини срещу грип имат право лицата на и над 65-годишна възраст по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 г.


Ако желаете, можете да изпратите своите въпроси към експертите от Министерство на здравеопазването, които в най-кратки срокове ще върнат отговор с подробна информация и факти, потвърждаващи становището.

Задай въпрос