Инфекции, причинени от Хемофилус инфлуенце тип Б

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Хемофилус инфлуенце са бактерии, които причиняват инфекции с различна локализация и тежест на протичане – от ушни инфекции, пневмония до инвазивни инфекции като сепсис, менингит. Най-засегнати от бактериите са децата до 5 годишна възраст, както и при хора с отслабена имунна система.

В над 90% от случаите на инвазивни инфекции причинител е Хемофилус инфлуенце тип Б.

Бактериите от типа Хемофилус инфлуенце не могат да оцеляват дълго във външна среда.

Как се предава?

Хемофилус инфлуенце тип Б се предава при кихане или кашляне, чрез малки капчици.

Здрави носители на Хемофилус инфлуенце тип Б в носа или гърлото също могат да го разпространяват и това е по-честият начин на заразяване.

Бактерията се предава и при близък или продължителен контакт с болен.

Как се открива?

Извършва се микробиологично изследване за доказване на причинителя. В зависимост от локализацията на инфекцията се изследват кръв, ликвор, гърлен секрет и др.

Какви са симптомите?

Инфекциите, които Хемофилус инфлуенце тип Б причинява са най-често ларингити, но могат и да бъдат и по-тежки, като пневмонии, менингит и остеомиелит. Според локализацията на инфекцията, симптомите може да включват прояви на лаеща кашлица, пресипнал до липсващ глас, оток на гласните връзки, болки в тялото, отпадналост, повишена температура, кашлица, затруднено дишане, повръщане, болки в корема, схванат врат, нарушения в съзнанието.

До какви последствия може да доведе?

Менингитът е едно от най-опасните усложнения, които предизвиква бактериалната инфекция с Хемофилус инфлуенце тип Б. Менингитът води до трайни увреждания на слуха или неврологични поражения.

При развитие на сепсис е възможна ампутация на крайник.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Ваксинацията срещу Хемофилус инфлуенце тип Б е единствената ефективна мярка за предпазване от инвазивна инфекция и средство срещу нарастващата антибиотична резистентност.

По данни на Световна здравна организация, прилагането на ваксини срещу Хемофилус инфлуенце тип Б е довело до спад с над 90% на случаите на инвазивна инфекция в държавите, включили ваксинацията в техните имунизационни календари.

Носителството на бактерията също е намаляло значително сред групите от населението, в които е постигнат висок имунизационен обхват.

В България ваксина срещу Хемофилус инфлуенце тип Б се прилага през първата (Hexacima) и втората година (Pentaxim) от живота на децата.

Ежегодно в страната се регистрират единични случаи на менингит, причинен от Хемофилус инфлуенце тип Б.

Ползи от ваксинацията

 
 
 
 
  • Ако 1 000 души заболеят от менингит, причинен от Хемофилус инфлуенце тип Б, 50 от тях ще умрат; 250 от тях ще развият мозъчно увреждане или глухота. Ако 1 000 души заболеят от епиглотит, причинен от Хемофилус инфлуенце тип Б, 10 от тях ще умрат.
  • Ако 1 000 души се ваксинират срещу Хемофилус инфлуенце тип Б, 200 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината; 20 от тях ще съобщят за треска.