Полиомиелит

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Полиомиелит, известен още като детски паралич, е остро вирусно заболяване, което засяга детската възраст. Характеризира се с тежко протичане и висок леталитет. Преди въвеждането на масова имунизация в световен мащаб, заболяването е било главна причина за инвалидизация при децата.

Причинителите на полиомиелит са 3 серотипа полиовируси (тип 1, тип 2 и тип 3). Вирусите са устойчиви във външна среда – в почвата се запазват около 170 дни, а в каналните води – до няколко месеца.

Сезонността на заболяването е лятно-есенна.

Как се предава?

Основните пътища на разпространение са:

  • при контакт с предмети от обкръжението на болния, върху които има отделени при кихане, кашляне полиовируси или чрез замърсените ръце на болния при отделяне на полиовируси с фецеса;
  • чрез питейни, канални, поливни води или вода в плувни басейни, замърсени с полиовируси;
  • чрез замърсени с полиовируси хранителни продукти.

Как се открива?

Полиовирусите се откриват във фекални проби чрез вирусна изолация, RT-PCR и геномно секвениране.

Какви са симптомите?

Инкубационният период на полиомиелит е от 3 до 35 дни.

При около 70% от децата протича безсимптомно, а в около 25% се проявява т.нар. „малка болест” – повишена температура, главоболие, възпаление на горните дихателни пътища, понякога с гадене, повръщане или диарийни изхождания, менингит.

При по-малко от 1%, заболяването води до остра вяла парализа, засягаща обикновено долните крайници, понякога с остатъчни парези и атрофия на засегнатите мускули.

До какви последствия може да доведе?

Заболяването засяга предимно деца до 5-годишна възраст.

5-10% от паралитичните случаи при децата ще завършат летално, а при юноши и възрастни - 15-30%.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Благодарение на ваксинацията срещу полиомиелитните вируси типове 1, 2 и 3, полиомиелитът е инфекцията, която след вариолата е „кандидат“ за ерадикация (ликвидация) в световен мащаб.

Прилагането на три дози убита полиоваксина при децата през първата година от живота (Hexacima), създава имунитет, който не позволява на полиовирусите да засегнат нервната система на ваксинирания и да причинят парализи и смърт.

Допълнителните дози ваксини през втората година (Pentaxim) и през годината, в която се навършват 6 години (Tetraxim) подсилват имунната система за защита от тежко протичане.

От трите полиомиелитни серотипа, тип 2 (2019 г.) и тип 3 (2015 г.) са обявени за ерадикирани. Единствено дивият полиовирус тип 1 продължава да циркулира, в някои области на Афганистан и Пакистан.

В България последният случай на полиомиелит е регистриран през 2002 г.

Ползи от ваксинацията

 
 
 
 
  • Ако 1 000 души заболеят от полиомиелит, до 10 души се развият парализи, 5 от тях ще останат парализирани за цял живот, а един ще умре.
  • Ако 1 000 души се ваксинират срещу полиомиелит, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; 100 от тях ще проявят раздразнителност, плач или сънливост.