Епидемичен паротит

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Епидемичен паротит, познат още като заушка, е остро инфекциозно заболяване, което засяга най-често слюнчените жлези. Причинителят му е паротидният вирус - Virus parotitidis.

Вирусът имат слаба устойчивост във външна среда, но на стайна температура се запазва за 4-6 дни.

Сезонността на заболяването е зимно-пролетна.

Как се предава?

При говор, дишане, плач се отделя капков аерозол, контаминиран със слюнката на болния. Важен факт, с голямо епидемиологично значение е липсата на кашлица и кихане.

Възможно е заразяване чрез замърсени със слюнка на болните прибори за хранене, чаши, играчки и др.

Как се открива?

Диагнозата се поставя по характерната клинична картина и се подкрепя от лабораторно изследване. Инфекцията по-често се доказва чрез откриване на специфични антитела срещу вируса. По-рядко заболяването се доказва с помощта на PCR идентификация на вирус специфичната РНК. Вирусът се изолира от слюнка, кръв, ликвор, урина и др.

Какви са симптомите?

Инкубационният период продължава от 11-33 дни.

В начален стадий заболяването се проявява със загуба на апетит, отпадналост, главоболие, повишена температура. Околоушните (паротитните) жлези са оточни, болезнени, кожата е  опъната. Обикновено се наблюдава едностранно подуване, но постепенно се обхващат и двете жлези. Заличава се  границата между лицето и шията. Слюноотделянето намалява  и се усеща сухота в устата.

При част от болните може да се засегнат и мозъчните обвивки, появява се силно главоболие, спонтанно повръщане и схващане на врата.

Боледуват повече момчета на възраст до 15 години.            

До какви последствия може да доведе?

Заболяването може да причини сериозни усложнения, като възпаление на тестисите (орхит) при 20-30% от заболелите момчета/мъже. В редки случаи е възможен стерилитет.

При 10% от заболелите се появява и възпаление на панкреаса (панкреатит), придружено с гадене, повръщане, силна опасваща коремна болка.

При 7% от заболелите момичета/жени се наблюдава оофорит – възпаление на яйчниците.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Епидемичен паротит е заразно заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксинация.

За целта е необходимо поддържане на имунизационен обхват над 80% при подлежащите лица.

В България задължителна имунизация и реимунизация срещу епидемичен паротит се извършва с комбинирана ваксина срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола съответно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години  от живота на детето с ваксина MMRVaxPro.

Предвид, че ваксината срещу епидемичен паротит е част от комбинираната ваксина срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола, постигането и поддържането на и над 95% обхват срещу морбили ще допринесе за намаляване на заболяемостта от епидемичен паротит до ниски нива.

Ползи от ваксинацията

 
 
 
 
  • Ако 1 000 души заболеят от епидемичен паротит, 50 от тях ще развият вирусен менингит; 1 ще развие вирусен енцефалит (възпаление на мозъка); 400 мъже ще развият възпаление на тестисите; 300 от тях ще развият треска, главоболие и увеличение на паротидните жлези; 1 на 20 000 души ще оглушее. Заушката, макар и рядко, може да доведе до стерилитет при мъжете.
  • Ако 1 000 души се ваксинират срещу епидемичен паротит, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; 10 от тях могат да получат увеличение на паротидните жлези (което не е заразно); 1 на 10 милиона ваксинирани лица ще развие енцефалит.