Препоръки за имунизация на бременни жени

Някои ваксини са безопасни и се препоръчват за жени преди, по време и след бременност, за да помогнат на тях и техните бебета да бъдат здрави. Антителата, които майките образуват в отговор на тези ваксини, не само ги предпазват, но и преминават през плацентата и помагат да предпазят бебетата си от сериозни заболявания в началото на живота си. Ваксинирането по време на бременност също помага да се предпази майката от получаване на сериозно заболяване и след това да го даде на новороденото си.

Ако планирате бременност, говорете с Вашия общопрактикуващ лекар относно ваксините, които може да Ви бъдат приложени и кога.
Някои ваксини, като ваксината срещу морбили, паротит, рубеола или ваксината срещу варицела, трябва да се прилагат месец или повече преди бременността.

Какви ваксини мога да си поставя по време на бременност? 

  • Ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание

Ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание – BOOSTRIX също е показана за бременни жени, през втория или третия триместър на бременността с цел защита на новороденото от коклюш. Най-добре е ваксината да бъде поставена между 27 и 36 гестационна седмица. Когато бременна се ваксинира по време на бременността, нейните антитела срещу коклюш се предават на новороденото, предпазвайки го от коклюш в ранния период, преди бебето да е достатъчно голямо, за да бъде ваксинирано срещу коклюш. Ваксината също така предпазва майката, което намалява вероятността тя да се разболее от коклюш по време на или след бременността.

Най-честите възможни нежелани лекарствени реакци са: болка, зачервяване, оток в мястото на поставяне, умора, раздразнителност, сънливост.

  • Инактивирана ваксина срещу сезонен грип

Ваксина срещу грип - INFLUVAC TETRA и VAXIGRIP TETRA може да получите, ако сте бременна по време на грипния сезон. Ваксината може да се постави по всяко време от бременноста, но за да бъдете предпазена е препоръчително да е преди или в началото на грипния сезон (септември-октомври). Ваксинация по време на грипния сезон обаче също е от полза. Получаването на ваксина срещу грип по време на бременност е един от най-добрите начини да защитите себе си и бебето си за няколко месеца.

До момента са прилагани милиони дози грипни ваксини на бременни жени през годините и научните доказателства показват, че това е безопасно.

Най-честите възможни нежелани лекарствени реакци са: болка в мястото на приложение, умора, главоболие.

  • Ваксина срещу COVID-19

Препоръчва се поставяне на ваксина Comirnaty през втори и трети триместър, тъй като коронавирусна инфекция по време на бременност поставя в риск от тежко заболяване бременната жена, както и може да доведе до преждевременно раждане не бебето. Нито една от ваксините срещу COVID-19 не съдържа живия вирус, който причинява COVID-19, така че те не могат да причинят инфекцията на бъдещата майка или нейното бебе. 

Най-честите възможни нежелани лекарствени реакци са: болка или подуване на мястото на инжетиране, умора, втрисане. Възможно е и главоболие, болки в мускулите или ставите, диария.