Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание

Имунизацията срещу коклюш се препоръчва на бременни жени в периода 27-36 гестационна седмица, както и възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст

Какво представлява коклюша?

Коклюш е силно заразно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis, което се характеризира с повсеместно разпространение и цикличност, като в света и в държавите от ЕС/ЕИП епидемични подеми се отчитат на всеки 3-5 години.

Заболяването е важна причина за заболяемостта и смъртността при кърмачетата в световен мащаб и продължава да бъде проблем за общественото здраве, въпреки постигането на висок имунизационен обхват.

Благодарение на ваксините, броят на заболелите и починали от коклюш в света е намалял драстично, но най-застрашени от заболяване, усложнения и смърт са децата до 6-месечна възраст, които не са имунизирани или не са получили трансплацентарно пасивна защита (антитела) от майката през бременността.

Как се разпространява заболяването?

Източник на инфекцията са болните лица и здравите носители. Заразяването се осъществява по въздушно-капков път,  като това става при отделяне на микрокапки (аерозол), съдържащи болестотворните бактерии.

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове.

Какви са симптомите?

В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица.

Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

Кога трябва да се ваксинирам срещу коклюш?

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за:

  1. лица, родени преди 1.01.2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5 - 10 години;
  2. бременни през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността;
  3. възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

Коя ваксина срещу коклюш при възрастни се прилага у нас?

В България се прилага адсорбирана ваксина Boostrix.

Тя е показана за реимунизация на лица над 4-годишна възраст.

Boostrix може да се прилага и при юноши и възрастни с неясен имунизационен статус или незавършена основна имунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Boostrix може да се прилага и като постекспозиционна профилактика на тетанус при нараняване, при лица, за които е показана ваксината.

Кои са най-честите нежелани реакции?

Най-честите нежелани реакции са болка, зачервяване, оток в мястото на поставяне, умора, раздразнителност, сънливост.