ТУБЕРКУЛОЗА

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Туберкулоза е хронична бактериална инфекция, която засяга различни органи и системи. Най-честа е белодробната форма, но може да протече и като извънбелодробна форма със засягане на лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други.

Причинителят на туберкулоза е Mycobacterium tuberculosis. Издръжливостта на туберкулозните бактерии във външната среда е много висока. В засъхнали храчки преживяват няколко месеца. В жилищни помещения, върху различни предмети запазват инфекциозните си свойства над 3 месеца.

Как се предава?

  • Основният начин на предаване на причинителят на туберкулозата е при говор, издишване, кихане, кашляне;
  • Поради високата издържливост на туберкулозните бактерии във външната среда е възможно те да се отделят с храчки, да изсъхват и във вид на вторичен аерозол да бъдат вдишани;
  • В редки случаи причинителят туберкулозата се предава и при консумация на заразена храна, най-често при консумация на заразено мляко.

Как се открива?

Диагнозата на туберкулозата е комплексна и включва клинични и епидемиологични данни, рентгенови и лабораторни изследвания, както и микробиологично потвърждаване.

Латентна туберкулозна инфекция се установява основно с туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност.

Какви са симптомите?

Около 22% от изложените на продължителен контакт с болен от туберкулоза се заразяват, а 10% от тях развиват заболяването на даден етап от живота си.

Белодробната форма на туберкулоза се развива при около 90% от заразените. Първите симптоми включват обща отпадналост, безапетитие, поддържане на субфебрилна температура, нощно изпотяване, загуба на телесно тегло. Водещите симптоми при белодробната форма са болки в гърдите и продължителна кашлица с отделяне на храчки, примесени с кръв. Нелекуваната туберкулоза е хронично рецидивиращо заболяване.

Извънбелодробната туберкулоза се развива по-често при хора с потисната имунна система и може да засегне централната нервна система (туберкулозен менингит), пикочно-половата система (урогенитална туберкулоза), костите (остеомиелит) и др.

Дисеминираната (милиарна) туберкулоза съставлява 10% от екстрапулмонарните случаи. Засяга най-често белите дробове, но може да порази и други органи и системи.

До какви последствия може да доведе?

В световен мащаб туберкулозата е една от 10-те основни причини за смърт.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Министерството на здравеопазването провежда дългогодишна политика по профилактика на  туберкулоза. От 1951 г. в страната е въведена задължителна БЦЖ ваксинация.

Изпълнява се и национална програма за превенция и контрол на туберкулозата, чрез която се осигурява лечение на заболели и наблюдение и профилактика на техните контактни лица.

В резултат на прилаганите мерки се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на заболяемостта – от 38,5 на 100 000 население през 2008 г. до 13,4 на 100 000 през 2020 г.