Рубеола

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Рубеола е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на горните дихателни пътища, характерен обрив и засягане на плода при заболели бременни. Причинява се от вирус - Rubella virus.

Във външна среда рубеолният вирус е слабо устойчив. В помещението, където е пребивавал болният, издържа няколко часа на стайна температура, но при минусови температури може да се съхрани с години.

Как се предава?

Вирусите на рубеола се предават чрез въздушния аерозол, отделян при кашлица, кихане, говор и дишане. Входна врата за заразяване са лигавиците на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Заразяване при рубеола се осъществява и трансплацентарно, от бременна жена към плода.

Как се открива?

Диагнозата се основава на клинични, епидемиологични и серологични данни.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е между 11 и 23 дни.

Началото на болестта е с умерено повишена температура, главоболие, миалгия и артралгия. Налице са катарален синдром, хрема, суха кашлица, хиперемия на гърлото и конюнктивите, увеличени задушни, задношийни и тилни лимфни възли (симптом на Теодор).

Основен признак на рубеолата е обривът, който се появява най-често към 2-3 ден от началото на заболяването, най-добре изразен по крайниците, гърба и седалището.

До какви последствия може да доведе?

Болестта може да се усложни с артрит, енцефалит или тромбоцитопенична пурпура.

При заразяване по време на бременност, вирусът преминава трансплацентарната бариера, прониква в плода и предизвиква специфични увреди, наречени вроден рубеолен синдром, който може да засегне 90% от бебета, ако инфекцията е през първия триместър на бременността.

Класическата триада при вроден рубеолен синдром са увреда на слуха, сърдечни малформации и очни поражения. Допълнителни клинични симптоми са кожна пурпура, увеличение на далака, микроцефалия, изоставане в развитието и др.

В по-късна гестационна възраст, плодът може да е заразен, но без клинични изяви на вроден рубеолен синдром. В този случай заразяването се доказва лабораторно и се нарича вродена рубеола. Установено е, че новородените с вродена рубеола могат да отделят вируси до 12 месеца.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Рубеола е заразно заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксинация.

За целта е необходимо поддържане на имунизационен обхват над 80% при подлежащите лица.

В България задължителна имунизация и реимунизация срещу рубеола се извършва с комбинирана ваксина срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола съответно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години  от живота на детето с ваксината MMRVaxPro.

Последният регистриран случай на рубеола в България е през 2016 г.

Ползи от ваксинацията

 
 
 
 
  • Ако 1 000 жени заболеят от рубеола в първите месеци на бременността, 900 бебета ще се родят с глухота, слепота, мозъчна или сърдечна увреда. Ако човек се разболее от рубеола, 1 на 3 000 болни ще развият тромбоцитопения (синини или кървене от кожата); 1 на 6 000 ще развие енцефалит (възпаление на мозъка); 1 от 2 болни ще развие обрив и болезнени увеличени лимфни възли.
  • Ако 1 000 души се ваксинират срещу рубеола, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; до 100 от тях ще развият обрив (който не е заразен). 1 на 25 000 ваксинирани ще съобщят за синини или кървене; 1 на 10 милиона ваксинирани може да развият енцефалит.