Вие попитахте

На тази страница може да откриете публикувани отговори на поставените от постителите на ПлюсМен въпроси.

Въпрос: Здравейте. Има ли в България ваксини, които действат срещу новия щам на ковид инфлуенца - ерис, пирог, кракен и други?  къде в София може да се ваксинира възрастен? Благодаря ви за отговора.


Отговор: В България са налични и се прилагат последните разработени ваксини срещу SARS-CoV-2, а именно тези срещу подвариант XBB.1.5. Предвид близката антигенна структура на XBB.1.5 с цитираните от Вас подварианти се очаква използваните в момента ваксини да осигуряват защита и срещу други подварианти със сходна структура. Ваксина срещу COVID-19 се поставя от ОПЛ, както и в имунизационните кабинети на РЗИ и определени за целта лечебни заведения, информация за които е налична на сайта на Министерството на здраветопазването - тук.

Въпрос: Бих искала да попитам дали е възможно да се постави противогрипна ваксина на дете,което е било с кашлица преди поставянето и ако още се изкашля?


Отговор: Здравейте! Преценка за прилагане на ваксина се извършва от лекаря, който я поставя на база клиничен преглед и снета анамнеза за начало на оплакванията, тежест на протичане и провеждано лечение, контакт със заразно болни и т.н. При наличие на данни, че детето е клинично болно или с остро заразно заболяване, ваксинацията може да бъде отложена.

Въпрос: Здравейте!
Искам да попитам, защо след като има програма за безплатно ваксиниране на възрастни хора над 65 години с пневмококова ваксина, джипито иска да си я закупуваме ние, а тя не струва никак малко - 115 лв. И след въпроса, защо като има програма за безплатно ваксиниране, отговаря - няма такова нещо. Добавям, че аз съм с ХОББ и попадам в рисковите групи. Благодаря Ви!


Отговор: Здравейте! Осигуряването на безплатна пневмококова ваксина и нейното приложение по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. е заложено от 2024 г. За 2024 г. приоритетни за обхващане са лица на и над 65 г. с хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания, в т.ч. и ХОББ. В рамките на програмата е заложено ежегодно да се обхващат до 5% от възрастните хора, като ваксината се прилага еднократно (веднъж в живота). Препоръчваме Ви, ако не сте се ваксинирали все още с пневмококова ваксина, в началото на 2024 г. да обсъдите с Вашия общопрактикуващ лекар новата възможност за безплатна имунизация в рамките на програмата.

Въпрос: Здравейте, аз съм на 74 г. и от няколко месеца се опитвам да си направя антипневмококова ваксина по препоръка на моя пулмолог.  Миналата година успях да намеря в аптечната мрежа с голямо усилие и закъснение, но тази нямам този късмет.
Очаквам съвет и решение.
Поздрави!


Отговор: Здравейте,

Пневмококите ваксини са полизахардни лекарствени продукти, които се прилагат по определена схема, посочена и в листовката на конкретната ваксина. Наличната в България пневмококова ваксина, показана и за възрастни лица – Превенар 13 е конюгатна полизахаридна ваксина, която се прилага еднократно при възрастни. Предвид, посоченото от Вас, че през миналата година сте поставили такава ваксина, не е необходимо и през настоящата година да се ваксинирате. При възможност, моля да ни информираме каква ваксина сте си поставили миналата година, за да бъдем максимално полезни (това е единствено, за да сме наясно дали е ваксинирана срещу пневмококи).

Въпрос: Здравейте! Имам нужда от компетентен отговор, който бихте ми дали само вие!
Имам дъщеря на 9 години. Наскоро разбрах, че сме пропуснали реимунизацията която се прави на 7 години. Това време съвпадаше с времето на епидемиологичната обстановка по време на Covid пандемия и личният ни лекар беше много наплашен и не видял смисъл да ни информира, че детето ни подлежи на реимунизация, от страх да не му пренесем вируса! 
Много съм притеснена, обвинявам и себе си за моето безхаберие! Но нали личните лекари са за това?! Прочетох че по новата наредба реимунизациято на 11 годишна възраст е отпаднала. Въпроса ми е следния "Може ли детето ми като е на 9 години да го реимунизираме?" Съгласна съм да поема и разходите по ваксината, стига само да мога да си предпазя детето. 
Ще съм ви много благодарна ако получа бърз отговор! 


Отговор: Здравейте! Съгласно Имунизационния календар на Република България, в годината на навършване на 7 годишна възраст децата подлежат на проверка за туберкулинова чувствителност или т.нар. проба Манту. Тази проба се провежда, за да се определи дали е необходима имунизация срещу туберкулоза. При деца с отрицателен резултат се прилага ваксина БЦЖ. При деца над посочената възраст, проба Манту се провежда от ОПЛ на детето при първа възможност. В тази връзка Ви препоръчваме да обсъдите с личния лекар на дъщеря Ви възможен ден и час за извършване на проба Манту. 

 

Въпрос: Здравейте! Интересува ме дали и двете дози трябва да се поставят преди детето да навърши 14 години или това е условие само за първата доза от ваксината?
Къде в документ е описано това, тъй като нашият ОПЛ твърди, че и двете дози трябва да бъдат поставени до навършване на 14-годипна възраст, а за дъщеря ми това вече е невъзможен срок.
Благодаря предварително за отделеното време!


Отговор: Здравейте! Условията, при които се прилагат ваксини срещу HPV при момичета на възраст 10-13 г. в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г., са ясно разписани в Механизма за заявяване, доставяне и отчитане на ваксините срещу човешки папилома вирус и приложението им, осигуряващи изпълнението на националната програма. Информацията е достъпна на интернет страницата на НЗОК - https://www.nhif.bg/bg/outpatient/gp/documents

В нея е посочено, че започването на имунизационната схема при момичетата, следва да бъде извършено преди навършване на 14-годишна възраст, т.е първата доза се поставя не по-късно от 13 год.,  11 месеца и 29 дни. Втората доза се прилага с 6-месечен минимален интервал.

При необходимост Вашият ОПЛ може да се обърне за разяснение към МЗ или РЗОК.

Въпрос: Някои пулмолози препоръчват разлика от 2-4 седмици между грипната и пневмококовата ваксини.

Вашето мнение е различно: "Имунизация срещу пневмококови инфекции се поставя еднократно в рамките на Програмата, като имунизацията може да се проведе през цялата година или едновременно с ваксината срещу сезонен грип."

Кое е по-безопасно за възрастни 75-80 години?


Отговор: Съгласно Кратката характеристика на продукта на ваксините срещу грип и пневмококови инфекции, както и ваксиналната практика в страната и в света, ваксините срещу сезонен грип и пневмококови инфекции могат да се прилагат в един и същи ден или без спазване на определен интервал между двете имунизации. В България подобна практика по едновременно прилагане се изпълнява по отношение на задължителните имунизации при малки деца, при които в едни ден се поставя ваксина срещу пневмококови инфекции и ваксина срещу шест други заболявания (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б).

Предвид, че случаи на пневмококови инфекции се регистрират целогодишно, както и че се очаква ваксина срещу пневмококи да се прилага през цялата година, не е необходимо да се изчаква есента, за нейното поставяне. Но, ако пневмококова ваксина се приложи през сезона на грипните ваксинации, то няма пречка двете ваксини да се поставят в един и същи ден. 

Въпрос: Здравейте, преди около година и половина в разгара на пандемията се ваксинирах с 3 дози ваксина - първата Astra Zeneca, другите дози Phaizer. Бих искала да си направя буустер, но имам нужда от информация какви са актуалните варианти на ваксината и необходимо ли е да изследвам антитела преди да я сложа. Между рълвата и внората ваксина изкарах ковид и след 3те игли имах много високи антитела.


Отговор: Здравейте! Новата вариантна ваксина Comirnaty съдържа иРНК, кодираща шипчестия протеин на подварианта Omicron XBB.1.5. Подвариантите XBB на Omicron причиняват по-голямата част от случаите на COVID-19 в световен мащаб.  Циркулиращите нови подварианти, въпреки че са родствено близки с вариант Омикрон, са антигенно различни от него. В тази връзка новите подварианти се различават съществено и от първоначалния див вариант Ухан, както и от вариант Делта, който доминира у нас през 2021 г.

Наличието на антитела не гарантира, че ще сте защитена от новите подварианти, към които е насочената вариантната ваксина Comirnaty Omicron XBB.1.5. Няма препоръка за изследване за наличие на антитела преди ваксинация.

Въпрос: Аз съм от гр. Добринище и желая да се ваксинирам срещу Ковид с комбинираната ваксина "Модерна". В РЗИ- Благоевград няма. На територията на община Банско- няма.
Може ли да ми дадете насоки дали я има и в кой ваксинационен пункт в страната?


Отговор: През настоящия есенно-зимен сезон в България ще се прилага единствено ваксина срещу COVID-19 на производителя Пфайзер-Бионтех. Това е нова адаптирана ваксина, насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Имунизация с новата ваксина може да си направи всеки желаещ, независимо от неговия ваксинационен статус и прилаганите до момента ваксини. Единственото изискване е да са минали най-малко 3 месеца от последната приложена доза.

Въпрос: Здравейте. Само при личен лекар ли може да се постави ваксината срещу грип - закупих си такава от аптеката? И трябва ли да получа някакъв документ - сертификат?


Отговор: Здравейте! Прилагането на ваксина за препоръчителна имунизация, каквато е ваксината срещу сезонен грип, се извършва от лекар, независимо от неговата специалност. Изключение са лицата на и над 65 г., при които ваксина срещу сезонен грип се осигурява безплатно в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. По програмата изпълнители са само общопрактикуващите лекари. За имунизацията срещу грип не се издава сертификат.


Ако желаете, можете да изпратите своите въпроси към експертите от Министерство на здравеопазването, които в най-кратки срокове ще върнат отговор с подробна информация и факти, потвърждаващи становището.

Задай въпрос