Първите грипни ваксини са в аптеките

13.09.2023
Новини България

Първите грипни ваксини са доставени в България. 

Четиривалентните Vaxigrip Tetra  и Influvac Tetra вече са в аптеките. През предстоящия грипен сезон те ще пазят от четирите щама, които според прогнозите на Световната здравна организация ще се разпространяват в Северното полукълбо.

Състава на противогрипните ваксини за 2023-2024 г. включва два щама на грипни вируси тип А – Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) и два щама на грипни вируси тип В – Austria и Phuket.

Vaxigrip Tetra и Influvac Tetra са инактивирани ваксини, които се прилагат инжекционно при възрастни и деца над 6-месечна възраст в една доза. За деца под 9 години, които никога не са били ваксинирани срещу грип, е необходимо поставяне на две дози от ваксината, с интервал от най-малко 4 седмици между тях.

В аптечната мрежа в България през есента ще се предлага и ваксината Fluenz Tetra. Това e жива назална ваксина срещу грип, предназначена за деца и юноши от 24-месечна до 18-годишна възраст. Прилага се под формата на спрей за нос, в доза 0,2 ml (по 0,1 ml във всяка ноздра). При деца, които никога не са били ваксинирани срещу грип, отново се прилагат две дози с интервал от минимум 4 седмици между тях.

Повече за препоръчителната имунизация срещу грип, можете да прочетете тук.