Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат от днес при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения

27.09.2023
Новини България

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат от днес.

Първата доставка от 80 640 дози, предназначени за имунизацията на лица над 12-годишна възраст, вече е извършена в Регионалните здравни инспекции. Новата ваксина е срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Всеки желаещ може да се имунизира при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и от посочените на интернет страницата на Министерството на здравеопазването лечебни заведения. Пълен списък по области, можете да откриете тук: Кабинети на РЗИ.

Желателно е преди посещение да се свържете с избраното от Вас място за ваксинация, за да уточните ден и час за имунизацията, в зависимост от посоченото работно време на съответния пункт.

Ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

В страната вече е доставена и ваксина за деца между 6 месеца и 4 години. Утре се очаква и доставка на педиатрична ваксина за деца на възраст – 5-11 г.

Ваксините за деца до 11 г. ще бъдат предоставяни на лечебните заведения от следващата седмица.