30 900 българи на и над 65 г. са ваксинирани срещу грип

11.10.2023
Новини България

Над 30 900 българи на и над 65 г. вече са ваксинирани срещу грип по Националната програма. Най-много са поставените дози в София, а най-възрастният имунизиран в страната е от Пловдив и е 101-годишен.

Имунизация срещу сезонен грип се извършва от общопрактикуващия лекар и се препоръчва всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март на следващата година.

Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип.

Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 г. обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

На днешната дата – 11 октомври Европа отбелязва Деня за борба с грипа.