МЗ с нова инициатива сред лекарите - "На разговор за ваксините"

28.11.2023
Новини България

Министерство на здравеопазването започва онлайн разговор с медицинските специалисти за имунизациите, ваксините, тяхната полза и място в живота, чрез поредица от виртуални срещи, дискусии, анкети и търсене на обратна връзка за подобряване на имунизационния обхват в страната.

„На разговор за ваксините” е новата инициатива на МЗ в Credoweb, в която заедно с медицинските специалисти, експерти и други заинтересовани лица ще говорим за имунизации и профилактика.

Първият уебинар ще се проведе на 29 ноември 2023 г. от 17,30 ч. Разговорът ще бъде посветен на човешките папилома вируси (HPV). Ще поговорим за това, как се диагностицират HPV със съвременни методи, какви материали се изследват и какви заболявания причиняват, как може да се предпазим от онкогенни HPV инфекции чрез ваксини и ролята на общопрактикуващите лекари в борбата срещу HPV при изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.

Наши събеседници ще са д-р Антоанета Томова, специалист по медицинска онкология; д-р Николай Кълвачев, вирусолог, преподавател в катедра "Медицинска Микробиология" към МУ-София; д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар с дългогодишен стаж и работа с деца.

Модератор на онлайн събеседването ще бъде д-р Кремена Пармакова от отдел „Надзор на заразните болести“ на дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ в МЗ, епидемиолог и експерт в областта на ваксинопрофилактиката.