Регистрирани са 18 случая на морбили в страната

19.07.2024
Новини България

От началото на годината до момента в България са доказани 18 случая на морбили. От тях 2 случая в област София град и 16 случая в област Варна.

15 от заразените са деца, а трима са лица над 40 г. При 17 от заболелите се е наложила хоспитализация и провеждане на болнично лечение.

С данни за приложени ваксини са само 8 от децата, като проведените лабораторни изследвания не потвърждават наличие на постваксинален имунитет при повечето от тях.

За недопускане на епидемично разпространение на морбили е необходимо поддържане на имунизационен обхват с две дози ваксина (МСV2) над 95%. Данните на СЗО/УНИЦЕФ за 2023 г. сочат, че световният обхват с две дози ваксина срещу морбили е едва 74%, което създава реален риск от епидемично разпространение на морбили в света.

България е с 87,4% обхват с две дози ваксина срещу морбили за 2023 г. През изминалата година 7 806 деца на възраст от 12 г. не са получили своята защита.

Съгласно Имунизационния календар на Република България, комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола се прилага в 2 дози, разделени като 1 доза за първична имунизация от 13-месечна възраст след раждането и 1 доза за реимунизация в календарната година на навършване на 12-годишна възраст.

Напомняме, че морбили е най-заразната инфекциозна болест, като 30% от преболедувалите развиват усложнения. Сред възможните последствия са диария; загуба на слуха и глухота; пневмония (основна причина за смърт от морбили); енцефалит;

подостър склерозиращ паненцефалит (много рядко усложнение, водещо до смърт). След преболедуване е характерна продължителна обща слабост, безсилие, повишена уморяемост. Повече за морбили можете да намерите на в секция "Задължителни имунизации".