Червеният конец може да пази от уроки, но със сигурност не пази от рак

21.08.2024
Новини България

Червеният конец може да пази от уроки, но със сигурност не пази от рак!

Министерството на здравеопазването стартира Кампания за профилактика на рака на маточната шийка. Целта е насочване на общественото внимание към това социалнозначимо заболяване, което заема второ място по честота на ракови заболявания сред жените на възраст между 15 и 44 години.

Д-р Кремена Пармакова, Началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ в МЗ разказва пред БНР какви са възможностите за ваксинация срещу HPV.

В България, чрез Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу човешки папилома вируси за момичета на възраст от 10 до 14 ненавършени години.

Ваксината срещу HPV предпазва от заразяване с най-честите причинители на ракови заболявания и брадавици. По данни на Европейската организация по ракови заболявания за 2020 г., всички случаи на рак на маточната шийка при жени в Европа са в резултат от инфекция с високорисков (онкогенен) тип HPV.

В рамките на Кампанията на Министерството на здравеопазването през последните три месеца на 2024 г. ще бъдат организирани и безплатни гинекологични прегледи с вземане на цитонамазка на жени на възраст от 20 до 49 г., независимо от здравноосигурителния им статус.

Допълнителна информация за имунизацията срещу HPV можете да намерите в Специализирания сайт на МЗ за ваксините в България – Плюс Мен. Подробности за кампанията ще откриете на сайта на Министерството в раздел „Новини“, подраздел „Информация за граждани“.