Учени разработиха ваксина срещу рак на белия дроб

25.03.2024
Новини Международни

Учени разработиха ваксина срещу рак на белия дроб, която според проучванията ще бъде ефективна за предотвратяване на до 90% от случаите.

Очакванията са ваксината, която ще се поставя на хората с най-висок риск от развитие на болестта, да обучава имунната система да открива и атакува ранните признаци на болестта. Експертите определят това като „решаващ момент“ в борбата срещу коварното заболяване.

Новата ваксина е наречена LungVax и е съвместна разработка на учени от Оксфордския университет, Института „Франсис Крик“ и Университетския колеж в Лондон.

Клетките на рака на белия дроб изглеждат различно от нормалните клетки, тъй като имат протеини с „червен флаг“, наречени неоантигени. Неоантигените се появяват на повърхността на клетката поради причиняващи рак мутации в ДНК на клетката.

Ваксината LungVax съдържа ДНК, която обучава имунната система да разпознава тези неоантигени върху анормалните белодробни клетки. След това тя активира имунната система да убие тези клетки и да спре рака на белия дроб.

Изследователите са получили 1,7 милиона лири от Cancer Research UK и CRIS Cancer Foundation. Екипът ще получи допълнително финансиране за проучването през следващите 2 години, за да подпомогне лабораторните изследвания и първоначалното производство на 3 000 дози от ваксината в Оксфордския клиничен център за биопроизводство.

Ако ваксината бъде успешна, тя ще премине директно към клинични изпитвания, в които ще бъдат включени хора с изключително висок риск от заболяването.