Тестват ваксина срещу Алцхаймер

05.09.2023
Новини Международни

Болестта на Алцхаймер може да бъде лекувана с ваксина. Научно изследване открива нов биологичен показател за заболяването – протеин наречен SAGP, който се намира в мозъчните клетки и клетките на кръвоносните съдове.

Силната проява на този протеин в клетките има доказана корелация с повишения риск от атеросклероза и болест на Алцхаймер. Учените са установили, че намаленото изразяване на този протеин може да повлияе благополучно на натрупванията на амилоидни протеини в мозъка.

Новоразработената ваксина цели да намали или премахне изцяло клетките, в които изразяването на SAGP протеина е високо. Както всяка друга ваксина, тази цели да активира защитната реакция на имунната система – като „препрограмира“ имунните клетки в мозъка да приемат клетките с повишена концентрация на SAGP протеин за зловредни и така те се премахват по естествен начин.

Резултатите от тестването на ваксината сочат, че тя може да намали значително нивата на амилоидни протеини в организма, както и нивата на възпаление – фактор, който може да повлияе значително на развитието на Алцхаймер.