Изпитват ваксина, която удължава живота на хора с рак на белия дроб

11.09.2023
Новини Международни

Ваксина, разработвана от френска компания, може да помогне за лечението на хора с рак на белия дроб и да им осигури допълнително време за подобрение. Учените от базираната в Нант биотехнологична фирма представиха положителни резултати от разработката и изпитването на ваксината „Tedopi“.

В изпитване с пациенти с напреднал рак на белия дроб, при близо половината от тях, ваксината е била по-ефективна от химиотерапията. Това е с 41% намаление на риска от смърт в рамките на една година, когато изследваните пациенти са получили ваксината.

Ваксината се счита за „терапевтична“, което означава, че тя помага за лечението на състоянието, а не за предотвратяване на заболяването.

В третата фаза на проучването са участвали 219 души от девет европейски държави и САЩ. От тях 139 пациенти са били инжектирани с ваксината на всеки три седмици, шест пъти. След това са били инжектирани на всеки осем седмици в продължение на една година, а след това – на всеки 12 седмици.

Ваксината „Tedopi“ се изпитва и срещу рак на панкреаса и яйчниците. Ракът на белия дроб е третият най-разпространен вид рак и водеща причина за смърт във Франция.