Не се панирай, а се ваксинирай!

19.04.2024
Новини България

Увеличения брой на заболели и двата смъртни случая от коклюш, са водеща здравна тема в последните часове. Важно е да говорим за заболяванията и да сме запознати с възможните усложнения от тях, но без това да всява страх и паника. Затова посланието, което Плюсмен отправя е "Не се панирай, а се ваксинирай"!

Преди броени дни информирахме, че над 4000 деца са без завършена имунизация срещу коклюш през изминалата година. Това обаче далеч не е единственото заболяване, което може да се възползва от спада на имунизациите. Всъщност, това важи за всички заразни болести.

Преди въвеждането на ваксини, в България годишно е имало около 10 000 заболели и около 800 починали от дифтерия (1934-37). Имунизацията срещу дифтерия е въведена в България през 1951 г. Същата година са регистрирани 2678 заболели. Последният случай на дифтерия у нас е регистриран през 1994 г. През изминалата година обаче 2628 деца в България са без нито един прием на дифтерийна ваксина, 4030 деца не са завършили своята основна имунизация, а почти 32 000 не са получили реимунизация за възрастта си.


Плюсмен продължава да информира за ползите от ваксините и да предоставя любопитни факти за имунизациите в социалните мрежи.

  • В държави без ваксинация срещу епидемичен паротит, загубата на слух при заболели деца достига до 25% от случаите с едностранна глухота.
  • Преди въвеждане на ваксинацията срещу рубеола, до 4 на 1000 деца са се раждали с множество увреждания (вроден рубеолен синдром).
  • Ваксинацията е единственият ефективен начин за предпазването от хемофилус инфлуенце тип Б, протичащо като ларингит, пневмония, менингит.
  • 83% от случаите на пневмококов менингит се докладват при деца до 2 г. Заболяването е ваксинопредотвратимо.

Не само ваксините в имунизационния календар спасяват животи. Същото важи и за препоръчителните.

  • Преди въвеждането на ваксините, ротавирусите са били причина за смъртта на 500 000 деца и над 2 000 000 хоспитализации в света годишно.
  • Имунизацията срещу HPV може да предотврати 60 милиона случая на рак на маточната шийка през следващите сто години.